Image Alt

Сува шљива и ракија из Мачве пут Европе и Америке

Сува шљива и ракија из Мачве пут Европе и Америке

Липолист, село на обронцима Цера, двадесетак километара удаљено од Шапца, на путу према Лозници, у Мачванском
округу, на 100 км од Београда, једно је од најцветнијих у Србији јер се у њему руже гаје деценијама, те је сасвим природно да је и место одржавања надалеко чувеног Фестивала цвећа – “РУЖЕ ЛИПОЛИСТА”. Међутим село није познато само по цвећу ту се гаји и врхунско воће. Од воћа у мачванском округу највише површине је под шљивом 1.030 ха, затим следе вишња, малина, јагода и купина. Последњих година је уочљиво повећање јагодичастог воћа, а Шабац се налази на првом месту у Републици Србији по површинама које су под засадом јагода.

Такође се повећавају засади шљиве и вишње које су интересантне за прераду и извоз, док се знатно мање у овом делу Србије гаје трешња, јабука и крушка, али се такође примећује и њихов благи пораст производње.
Разговарали смо са Емилијом Грозданић, која представља две фирме Липком доо и Мачву фруит.
Липком доо је породична компанија основана 2008.године у Липолисту. Бавимо се откупом, производњом, прерадом,
паковањем и извозом свежег, замрзнутог и сувог воћа високог квалитета, као и производњом ракије, а новитет од пре пар месеци су нам и пољопривредне машине, тако да смо први пут на сајму са машинама, истиче наша саговорница.

 

Илустрација: Емилија Грозданић

У Богатићу су први пут на сајму, али учествују на многим сајмовима широм Европе, али то је везано за воће и производе као што је сушена шљива.
“Ми имамо сопствене плантаже око 30 ха под шљивом, сорте Стенлеј, а остатак купујемо од мачвана. Суву шљиву ледимо, и извозимо је као замрзнут производ, а готов производ, намје сува шљива коју радимо већ десет година, истиче Емилија. Сорта Стенлеј је пореклом из САД-а. Иако је доста отпорна на ниске температуре, осетљива је на касне пролећне мразеве,јер средином пролећа почиње да се кити мирисним белим цветовима са пет латица, правећи спектакуларан призор. У првим годинама након садње, стенлеј има бујан раст и јако брзо достиже пуну родност. Реч је о воћној врсти која се самоопрашује, али се препоручује да има опрашиваче како би дала бољи род. Стенлеј најбоље расте и развија се на добро осунчаним позицијама, средње влажним и добро дренираним земљиштима. Своје плодове почиње да даје у 3-4 вегетацијској сезони. Време зрење је у другој половини августа, плод је средње крупан, месо је чврсто, доста сочно,сладуњавог укуса, користи се за разне намене.
“Прошле године смо очекивали принос око 800 тона, међутим било је мраза, тако да смо имали само 80 тона. Знате
и сами принос није исти сваке године”, истиче Емилија, и додаје: Ми суву шљиву, око 90 посто извозимо у Европску
унију, Русију, Америку и Канаду, а на на нашем тржишту продајемо у мањим маркетима, који узимају ринфузну робу.
Дестилерију су регистровали 2010. године, али су радили на постизању доброг квалитета, као би увек имали уједначен
квалитет, да би навикли купце на један укус. За време короне су први пут изашли на тржиште са брендом Поема. Лагано се шире и раде на дистрибуцији ракије.Када су у питању машине оне су су турског и италијанског порекла ту су разне прскалице, расипачи, атомизери, фрезе,косилице, сејалице, које су потребне Мачванском крају јер доста пољопривредника има хектаре под пшеницом. Како бисмо задовољили све потребе наших купаца и захтеве
тржишта, циљ наше компаније је да обезбеди највиши квалитет свих производа као и услуга компаније. Трудимо се
да тај квалитет постигнемо тако што произвођаче сировине едукујемо да поштују савремене принципе производње као и нове трендове, истиче Емилија за крај.

Извор: Агробизнис магазин

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on
en_USEnglish