Image Alt

Да ли сте пробали некада ракију од мушмуле?

Да ли сте пробали некада ракију од мушмуле?

Ракија од шљиве је наш национални симбол, а љубитељи добре капљице раме уз раме јој додају и ону од дуње, крушке, кајсије. Пије се и „лоза“, ракија од јабуке, медовача.

Међутим, ретки су они који дегустирају ракију од мушмуле. Разлог је што је и мало произвођача, а један од њих је Илија Станковић из Малог Пожаревца.

– За реализацију идеје о ракији од мушмула најзаслужнији је тата. Сама идеја родила се на првом Сајму етно хране и пића на ком смо били 2019. године, када су људи позитивно реаговали на мушмуле у свежем стању и показали интересовање за производе које правимо од њих. Како имамо мало искуства у производњи ракије од мушмуле, у овој години је било доста импровизација, али надамо се да смо успели да добијемо квалитетан производ по коме ће нас људи знати у наредним годинама – каже овај млади воћар за еКапију.

„Мушмуловача“
Станковићи ће за почетак промовисати „мушмуловачу“ и прикупљати повратне информације како би, додаје наш саговорник, „евентуално унапредили квалитет и технологију производње“.

– С обзиром на то да у првој години нисмо правили неке велике количине, за сада нисмо планирали да почнемо са продајом. Нешто ћемо поклонити пријатељима, а нешто оставити за пробу на сајмовима на којима будемо учествовали – каже Станковић.

Ова породица мушмуле узгаја тренутно на око 15 ари. Извадили су један стари засад, а планирају да на његовом месту посаде нов, како би одржали производњу на око 30 ари.

Наш засад у шестој години даје тренутно око 30 кг по стаблу, што је принос са којим смо задовољни. Не захтева неке посебне услове узгоја до бербе, јер је нешто најближе органској производњи. Већа пажња је потребна након бербе, у процесу дозревања плодова – истиче саговорник нашег портала.

Од мушмула може се правити џем
Каже и да се од мушмула може још правити џем, али и киселе мушмуле. У овој години на газдинству планирају да крену у прераду свих воћних врста, па се Илија нада да ће на крају сезоне имати нове производе које ће представити људима.

– Између осталих, вероватно и воћни сир од мушмула за који сам рецепт добио из Велике Британије од тамошњих произвођача мушмула са којима сам у контакту и са којима размењујем искуства – открива Станковић. Наш засад у шестој години даје тренутно око 30 кг по стаблу, што је принос са којим смо задовољни. Не захтева неке посебне услове узгоја до бербе, јер је нешто најближе органској производњи. Већа пажња је потребна након бербе, у процесу дозревања плодова – истиче саговорник нашег портала.

Каже и да се од мушмула може још правити џем, али и киселе мушмуле. У овој години на газдинству планирају да крену у прераду свих воћних врста, па се Илија нада да ће на крају сезоне имати нове производе које ће представити људима.

– Између осталих, вероватно и воћни сир од мушмула за који сам рецепт добио из Велике Британије од тамошњих произвођача мушмула са којима сам у контакту и са којима размењујем искуства – открива Станковић.

Извор: Екапија, Бизнис и финансије

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on
en_USEnglish