Image Alt

Да ли сте икад пробали филију?

Да ли сте икад пробали филију?

Пита необичног имена филија једно је од традиционалних српских јела пореклом са Косова. Југ Србије познат је по бројним питама које се праве већ вековима, а домаћице саме развлаче коре. Занимљиво је да се филија прави од теста које по изгледу и укус подсећају на палачинке, које се после “пакују” у теприсују, филују и пеку.Најчешће се прави од само три састојка – воде, брашна и кајмака, а укус је невероватан. Данас домаћице у тесто додају и јаја како би јело било још укусније.
Легенда каже да је ова пита настала у време турског похода на Балкан. Једна мајка са Косова сазнала је да ће Турци да ће да јој одведу сина јединца у јаничаре. Да би спасила дете она је направила филију и однела је великом везиру. Он је толико био одушевљен јелом да је услишио њену молбу и није јој узео сина.

Етно Србија вам поклања традиционални рецепт за филију, која се брзо и једноставно припрема, а могу је спремити и почетници у кухињи. Служи се за доручак или вечеру уз чашу јогурта или киселог млека. Може да се једе топла, али и хладна.

Састојци:

  • 500 г брашна
  • 700 мл воде
  • 3 јајета
  • кашичица соли
  • 300 г кајмака

Припрема:

Од брашна, јаја, соли и воде замесити тесто гушће него за палачинке. У тигању испећи што тање палачинке, а потом из ређати у подмазану тепсију, Сваку палачинку добро премазати кајмаком, па тек онда ставити одозго нову и тако док не потрошите тесто, с тим што се последња палачинка не премазује кајмаком. Пећи у претходно загрејаној рени, а кад тесто порумени, богато намазати кајмаком, вратити на неколико минута у рерну да порумени. Исећи на комаде и послужити.

Поред овог лакшег начина, како саветују косовске домаћице постоји још један начин за прављење овој јела. Тесто се замути као у претходном рецепту, али је начин печења нешто другачији. Наиме, уместо да у тигању испечете палачинке, танак слој теста се сипа директно у подмазану тепсију и убацује у загрејану рерну на максималну температуру. Решетку подићи на највишу позицију, одмах испод горњих грејача и искључити доње грејаче. Кад је први слој теста печен премаже се кајмаком, а потом опет кутлачом сипа танак слој теста и пече на исти начин као и претходни. Поступак понављати док не потрошите тесто, с тим што се последњи слој не премазује кајмаком. Пећи док не порумени, а што више више танких слојева теста има, филија ће бити лепша и укуснија.

Извор: Етно Србија

ФОТО: Printscreen Youtube/ Happy Entertainment

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on
en_USEnglish