Image Alt

Шеста по реду витешко – музичка и сценска манифестација „Маглич фест“

Шеста по реду витешко – музичка и сценска манифестација „Маглич фест“

Шеста по реду виштешко-музичка и сценска манифестација „Маглич фест“ у организацији Туристичке организације Краљево, одржана је почетком  септембра, испред зидина средњовековног манастира Студенице. Овом приликом посетиоци су могли да виде витешке окршаје, борбе на коњима, да се фотографишу са витезовима, принцезама и трубадурима, разгледају витешко село, да учествују у средњовековним играма, окушају се у стреличарству и мачевању, као и да се упознају са старим занатима.

Са циљем да промовише тврђаву Маглич, али и целу Долину векова као јединствену туристичку дестинацију, на којој се налазе два најзначајнија српска манастира – Студеница и Жича, осмишљена је манифестација Маглич фест. Манифестација која окупља све љубитеље српске средњовековне традиције, старих заната и народне игре и песме. Уместо у  средњевековној   тврђави  Маглич,  Маглич фест већ  трећу  године се  одржава  у  порти  манастира  Студенице.   Борбе  витезова,  коњичке  вештине , медицински  камп,  пчеларска  радионица  само су  део  богатог  програма   у  коме  су  посетиоци могли да уживају и овога пута.

,,Ми  се  трудимо  да  Маглич  фест  буде  такав да привуче  велики  број  људи. То  је  један  породични  фестивал  где  има  забаве  за  све.  Оно што одликује  Маглич  фест  су  свакако борбе  витезова. Поред   борбе  са  разном  врстом  оружја  имамо  и  борбе  оклопљених  коњаника, затим  ту  су  коњичке  вештине,  велики  број  средњовековних  заната, радионице  тих  старих  мало  заборављених  заната.   Наравно,  ту  су  средњовековни  забављачи,  игре  са ватром,  кловнови  из тог  периода.  Ту  је  велики  број  анимација за  децу,  средњовековне  игре .  Могу  тог  дана да  се  опробају  и у  јахању  коња,  пуно  тога  има“  каже са задовољством Ана Миросављевић, директорка Туристичке организације Краљева.

Овогодишњи слоган „Векови те зову“ одлично је приказао све оно што су организатори припремили: борбе „Гвоздених витезова“, Џаустинг – борбе оклопљених коњаника са копљима, коњичке вештине, витешке борбе разним оружјима. Посетиоцима је била доступна посета Витешком селу где су могли да направе фотографије са принцезама, витезовима и трубадурима.

Организоване су и средњовековне игре за све оне који су јуче били на Маглич фесту, али и бројне радионице старих заната – израда средњовековног накита, ткање, опанчарство, ковачки занат, дуборез. Најмлађи посетиоци имали су прилику да се опробају у мачевању за децу, да погледају наступ жонглера. Као успомену на посету фестивалу, посетиоци су могли да добију бесплатно исписивање краснописом – калиграфија.

,,Покушаћемо данас да вас поведемо у једну занимљиву и необичну шетњу, шетњу стазама Немањића. Надам се да ћемо заједно уживати у витешким борбама, коњичким вештинама, старим занатима, соколарству, стреличарству, и квалитетној музици, а лепе успомене из Манастира Студенице можете да понесете и исписане краснописом. Неколико стотина учесника припредило је прави средњовековни спектакл за све посетиоце овог фестивала који из године у годину у организацији Туристичке организације Краљево, а уз подршку Града Краљева, постаје све популарнији. Уз појење Црквеног хора „Свети Архиђакон Стефан“, културно-уметнички програм КУД –а „Карановац“, Дечијег хора „Арија“ уз етно музику Вере Столић, посетиоци су могли да уживају у својеврсној средњовековној атмосфери“.

Овај својеврсни „времеплов у средњи век“ омогућио је посетиоцима да виде како изгледају ткање или израда опанака, мозаика, ковачки занат, дуборез, израда средњовековног накита, верижњаче. Посетиоци су и ове године имали прилику да се на тренутак врате у период од пре осам или девет векова и да осете историју уживо кроз неку од многобројних изложби. Посетиоци су могли да виде на делу витештво прошлих времена па су тако на платоу одржани џаустинг односно борбе оклопљених коњаника на коњима, коњичке вештине, витешке борбе, витешко село, соколарство, стреличарска дворишта.

У  средњовековној  тврђави Маглич, истоимени  фестивал  организован је  три  пута, а организатори се  надају  да  ће  следеће  године  манифестација  бити  да  старој   адреси  будући да  је циљ  фестивала  да  промовише  фестивал  витештва. Отварајући Маглич фест, градоначелник Краљева Предраг Терзић, најавио је изградњу пасареле преко Ибарске магистрале, паркинг простора и моста преко Ибра код тврђаве Маглич, јер је урушавањем моста преко Ибра до древног Маглича сада могуће само преко скеле.

,, Тако ћемо омогућити свима који желе да дођу до средњовековне тврђаве Маглич да то утврде неупоредиво лакше и брже него раније. Очекујем да ће у будућности Маглич постати место где ће долазити туристи из читаве Србије, али и других земаља. Сматрам да је то још једна шанса да туристичку понуду Краљева употпунимо будући да нам су нам историја и верска обележја од непроцењљиве вредности. Уз добре услуге, храну и сада активирање бањског туризма, бићемо комплетнији и садржајнији за посете свих профила гостију.,,

Организатори кажу да се  показало претходних  година, да је Студеница заиста сјајна за овакву врсту манифестације тако да размишљају када се Маглич фест врати на своје првобитно станиште, Студеница добије сличан садрџај.  Студеница је  заиста  мајка  свих  српских  манастира, нешто  што  сваки  Србин за  свога  живота  треба  да  види.  Студеницу  је  УНЕСКО  препознао  као  светску  културну  баштину па се налази  на  заштићеној  листи  УНЕСКА од 1986. године.

Маглич  фест за сада  траје само  један  дан, те је намера организатора да број фестивалских дана  буде продужен,  али то ће  моћи  да  се  релизује  када  буду  завршени  велики  радови  на Магличу.

,,Захваљујући  Влади републике  Србије  на простору  Маглича  биће саграђено  средњовековно  село,  требало би да буде урађен  и мост  са  великим  паркингом,  затим  један  панорамски  лифт  који ће водити до саме тврђаве. Ако се све то буде испунило Маглић буде једна од прворазредних туристичких дестинација  у нашој  земљи.  Свакако као  такав биће посећенији током целе године. У овом  тренутку можете га  посетити тако што ћете скелом којом  бесплатно превозе момци из удружења Маглич град прећи на другу страну реке“ каже Игор Тешић, ПР ТО Краљева.

У музичком делу програма наступили су Црквени Хор „Свети Архиђакон Стефан“, КУД „Карановац“, дечји хор „Арија“, Вера Столић и Дејан Цукић

Иначе, тврђава Маглич налази сена само 20 километара од и  једна је од најзначајнијих културно-историјких споменика у Србији. Његову градњу започео је краљ Урош како би од непријатеља спасио манастире Жичу, Студеницу и Сопоћане. Тврђава Маглич је подигнута у 13. веку, мада су неки делови утврђења подигнути још у 12. веку. Ко је подигао ову тврђаву и даље са сигурношћу није утврђено, али оно што је сигурно је да је Маглич био више од обичне тврђаве. Његов изузетан положај му је омугућавао надзор над путевима који су спајали северни и јужни део средњовековне српске државе. Пружао је заштиту задужбинама и манастирима од могућих непријатељских напада, нарочито Жичи која је била седиште српске архиепископије. Поред тога, штитио је и бројне руднике који су се налазили у околним планинама. Сам град чини осам кула повезаних бедемима. У народу је позната као Долина векова и Јеринин град и има огроман туристички потенцијал.

 

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on
en_USEnglish