Image Alt

Кувају га, углавном, мушкарци, који га више и једу, а жене најчешће избегавају, знате ли о ком специјалитету је реч?

Кувају га, углавном, мушкарци, који га више и једу, а жене најчешће избегавају, знате ли о ком специјалитету је реч?

Кувају га, углавном, мушкарци, који га више и једу, а жене најчешће избегавају. Реч је о шкембићима којима Кикинђани већ четврту годину посвећују један дан. Кување овог специјалитета претворили су у такмичење које су назвали “Шкембе фест”. Овај пут припремало га је двадесет гурмана из Србије, Хрватске, Румуније и Мађарске. Ово јело познато је у свим овим земљама. Зато је овај фестивал хране мирисао и на пријатељство.И код нас и у комшилуку шкембићи су једнако не(популарни). Неки их обожавају, а други не желе ни да их окусе. То је најбоље објаснио Домагој Јакоповић из Загреба.

– Код нас се шкембићи зову трипице, трипе, дропчићи, а најчешће филеки. Око 20 одсто људи их обожава, а оних 80 одсто не жели ни да чујe за њих, никада их није пробало, нити желе. У Загребу је четвртак дан за филеке, а у месту Гарешница служе их сваки дан и то на три начина: класично припремљене са шпеком, као што се припремају и код вас у Србији, затим поховане, трећи начин је орзото, а понекад знају направити и сарму – описује Јакоповић.

Михољдан- дан када славимо Светог Кирјака

Већина кувара каже да шкембиће или много волиш или не волиш уопште. Нема средине.

– Може да се каже да је ово мушко јело, зато што је припрема тешка за жене. Шкембићи су јаког укуса, тешки су, добро су зачињени, имају и љутину, ја додајем и бело вино, а имају и тај специфичан укус, па то женама, углавном, не прија. А ми мушкарци то “гасимо” пивом, па нам прија. Први пут сам их јео пре пола године. Волим све да пробам, па сам и њих окусио без предрасуда и убеђивања. Пре месец дана сам их први пут кувао како бих се спремио за такмичење. Мени се веома допадају – открио је Бранислав Завишин из Кикинде, који је скувао око пет килограма шкембића.

Још један велики гурман из Кикинде, Милорад Шибул, обожава шкембиће. Он је и покретач и организатор “Шкембе феста” из врло практичних разлога.

– Моје друштво и ја волимо да једемо шкембиће, али нико не зна да их кува. Зато сам решио да окупимо оне који знају да их припреме. Тако је, пре четири године, настао “Шкембе фест”. То је такође јело овог поднебља исто као и мајушке, шваргле, чварци, шунке и кобасице – каже Шибул, који је у међувремену научио да кува шкембиће, па је чак победио на такмичењу у Хрватској, и то у Гарешници где филеки имају високо место на листи специјалитета.

Кувари који знају да припреме шкембиће сагласни су да је најважније да је шкембе (јунећи, јагњећи или свињски желудац) квалитетан. Јунећи је најбољи. Пресудна је добра обрада која траје и два дана, посебно кад се користи свеж. И онај из радње треба да се добро и дуго пробари. Касније се шкембићи кувају слично као гулаш.

Победници Кикинђани

КВАЛИТЕТ шкембића на “Шкембе фесту” оцењивао је међународни жири, чланови су били из Хрватске, Румуније и наше земље. Најбољи специјалитет припремили су Кикинђани, прво место заузела је екипа Бранислава Момчилова, на другом месту је Рудолф Павли, а на трећем Петар Милић.

– Прелеп је амбијент овде поред језера, посета је изврсна, сви су нас лепо прихватили, гостољубиви су према нама из Хрватске. Једино изненађење за мене је што је све равно – описао нам је Домагој Јакоповић.

Фото: Шкембе фест Facebook https://www.facebook.com/skembefest/

Извор:

https://www.novosti.rs/c/reportaze/vesti/1289117/skembici-najbolji-kad-dugo-krckaju-kikindi-odrzan-cetvrti-skembe-fest-medjunarodno-kulinarsko-takmicenje-foto-video

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on
en_USEnglish