Image Alt

Цвеће које се сади у мају

Цвеће које се сади у мају

Температуре у мају су идеалне за биљке и њихово цветање, јер нема више јутарњих мразева и ниских температура.

Једна од најпознатијих садница које можете посадити у мају су гладиоле. Оне цветање започињу у јулу, а расту и цветају све до зиме.

Када је реч о садњи, не разликују се много од других биљака. Најбоље их је садити на дубини од 10 центиметара са размаком између сваке саднице.

Што се тиче одржавања, такође нису превише захтевне. Стручњаци саветују да гладиоле заливате редовно, а да током цветања треба два пута месечно да им додајете течно ђубриво за биљке. Гладиоле воле сунце, па је битно да их посадите на месту које је изложено сунчевој светлости.

Такође, обратите пажњу да их посадите на песковито земљиште јер у таквим условима најбоље цветају. Ипак, оне су веома осетљиве и јачи ветар их може лако ишчупати из земљишта па је најбоље да их посадите на 10 центрименара дубине, а још боље на 20 центиметара.

 

Илустрација: Мај је право време да се посаде гладиоле и далије

Поред гладиола, у мају можете посадити и далије. Цветају до 120 дана, од почетка лета, па све до хладнијих дана, што их чини биљком која дуже траје од осталих сорти. Најбоље цветају на подручјима која имају хладнију или умерену климу.

Најбоље их је садити када температура напољу достигне 15 степени.

Њима такође одговара сунчева светлост, па је посадите на месту које је директно изложено сунцу. Сунце им је потребно 6 до 8 сати дневно. Посадите их у растреситом земљишту у размаку од 22 до 30 центиметара, тако да круница буде тик изнад нивоа тла. Ситније сорте далија расту у висину, па између њих направите размак од 60 центиметара.

Извор: https://www.dnevnik.rs/magazin/koje-bilke-mozete-da-posadite-u-maju-ove-cvetne-lepotice-krasice-vasu-bastu-sve-do-prvih

ФОТО: Pixabay

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on
en_USEnglish