Image Alt

Свињарство наставља да тоне, нови подаци забрињавају

Свињарство наставља да тоне, нови подаци забрињавају

На основу достављених података, јасно је да се домаћа производња свињског меса суочава са озбиљним изазовима, како у погледу обима производње, тако и у контексту конкурентности на тржишту.

Анализа стања у свињарству – Децембар 2024.

Опадање домаће производње и раст зависности од увоза

Домаћа производња свиња бележи континуиран пад. Подаци показују да је број свиња на почетку 2024. године био 2,141 милиона, што представља озбиљан пад у односу на 2022. годину (2,868 милиона). Овај тренд доводи до смањења броја закланих грла – са 5,250 милиона у 2022. години на предвиђених 4,150 милиона у 2024.

 

Смањење броја грла директно се одражава на бруто домаћу производњу свињског меса, која је у 2024. години процењена на 280,000 тона, што је знатно мање у односу на 322,552 тоне у 2022. години. Са друге стране, увоз свињског меса наставља да расте – од 69,791 тоне у 2022. години до прогнозираних 91,000 тона у 2024.

Ова зависност од увоза није само економски ризична, већ поставља и питање квалитета и безбедности меса које долази из увоза. Посебно је проблематично то што Србија нема могућност значајнијег извоза, јер је забрана извоза свињског меса и даље на снази због Афричке куге свиња.

Цене – нестабилност на домаћем и светском тржишту

Просечна цена товљеника у Србији је у порасту у односу на летње месеце 2024. године, али је и даље нижа него у првој половини године, крећући се у распону од 230 до 265 динара по килограму. Иако је уобичајено да цене расту у зимском периоду, очекује се пад након празника, што ће додатно утицати на рентабилност произвођача.

 

На светском нивоу, цене свињског меса су током 2024. године бележиле различите трендове. У САД је цена свиња порасла за 16% у односу на 2023, док је у Европи током посматраног периода забележен пад цена свињских трупова, са трендом стабилизације у наредним месецима. FAO предвиђа смањење светске производње свињског меса за 0,3% у 2024, што указује на сложене глобалне факторе који утичу и на српско тржиште.

Последице 

Наставак пада производње свињског меса у Србији, у комбинацији са растућим увозом и нестабилним ценама, указује на системски проблем у сектору.

Главни проблеми су:

Неповољни услови за домаће произвођаче – пад броја грла и производње, док цене не прате трошкове производње.

Зависност од увоза – расте увоз живих свиња и свињског меса, што ставља домаће фармере у неконкурентан положај.

Ограничене могућности извоза – због здравствених мера (Афричка куга свиња), Србија је искључена са многих тржишта.

Недостатак дугорочне стратегије – државне мере подршке нису довољне да преокрену негативне трендове у сектору.

Ако се не предузму конкретне мере, српско свињарство би могло доћи до критичне тачке, где ће домаћа производња бити сведена на минималан ниво, а потрошња ће се у потпуности ослањати на увоз. Ово би имало негативне ефекте на економију, запосленост у руралним подручјима и безбедност хране у Србији.

Извор: РТС

 

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on
en_USEnglish