Image Alt

Раст броја туриста у Републици Српској, Бања Лука и Теслић најпопуларније дестинације

Раст броја туриста у Републици Српској, Бања Лука и Теслић најпопуларније дестинације

Поново је у порасту број туриста у Републици Српској, па је тако у јулу природне љепоте и потенцијале Српске посјетило више од 47.000 људи, што је за шест одсто више у односу на исти мјесец лани.

Показују ово подаци Републичког завода за статистику, према којима је у јулу остварено 47.617 долазака туриста, што је у односу на јун ове године више за 1,1 одсто и 111.041 ноћење туриста, што је у односу на претходни мјесец више за скоро 13 одсто.

“Тако је број долазака већи за шест одсто, а број ноћења за 10,1 одсто”, наводе из Републичког завода за статистику.

Марко Радић, руководилац сектора за промоцију у Туристичкој организацији Републике Српске, каже да је за седам мјесеци ове године остварено 274.330 долазака и 647.525 ноћења.

“Поређења ради, са истим периодом 2022. године, када је евидентирано 238.618 долазака и 574.034 ноћења, можемо видјети да је у овој години Републику Српску посјетило скоро 36.000 туриста више него лани, уз повећан број ноћења за 74.000”, појашњава Радић за “Независне новине“.

Како каже, комплетна статистика је заснована на пријави гостију у смјештајним објектима хотел, мотел, хостел, пансион, без података о броју долазака и ноћења у приватним апартманима, који су и даље у “скоро максималном илегалном пословању”.

“Ако бисмо направили паралелу са прошлогодишњим резултатима у периоду август-децембар, онда можемо претпоставити да ће ова година бити рекордна и да неће бити регистровано испод 1.110.000 ноћења”, казао је Радић.

За првих седам мјесеци домаћи туристи остварили 40 одсто укупног промета, док су 60 одсто били страни.

“Уколико бисмо детаљније анализирали, видјели бисмо да је у ствари 85 одсто ноћења остварено од домаћих туриста и туриста са подручја бивше Југославије, док су тек 15 одсто из осталих држава, а највише из Турске, Њемачке, Аустрије и Италије”, рекао је Радић.

Према његовим ријечима, што се тиче дестинација, за претходних седам мјесеци на првом мјесту је Теслић, односно, како каже, бисер бањског туризма Републике Српске, Бања Врућица, и то са 137.000 ноћења.“Рекордна посјећеност није заобишла ни остале дестинације, а на првом мјесту је Требиње, као наш медитеран, Бањалука као лидер манифестационог туризма, и Фоча због фантастичних услова за рафтинг на ријеци Тари”, додао је он.

Бранка Бранковић, савјетница за односе са јавношћу Туристичке организације Бањалука (ТОБЛ), истиче да је у јулу и град на Врбасу посјетио велики број туриста.

“Према статистичким подацима, у Бањалуци је у првих седам мјесеци ове године евидентирано 64.178 долазака, или 33 одсто више него у истом периоду прошле године, када их је било 48.169, односно 97.404 ноћења или 30 одсто више у односу на рекордну 2022. годину, када их је било 74.957”, рекла је Бранковићева.

Извор: Независне новине

BROJ TURISTA U SRPSKOJ U KONSTANTNOM PORASTU (VIDEO) | SeeSrpska | VidiSrpsku

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on
en_USEnglish