Црна рибизла шампион здравља
Црна рибизла (Ribes nigrum L.) једна је од најхранљивијих врста воћа на свету: по садржају антиоксиданаса она је шампион.
У западној Европи од давнина је гајена као лековита биљка. Енглези ову црну бобицу додају у свој божићни пудинг, док се Француска прославила чувеним ликером крем де касис (Creme de cassis) од овог бобичастог воћа.
Црна рибизла користила се у народној медицини за лечење инфекција, а пре свега упале плућа. Плодови и сок ове биљке користе се код бубрежних болести, олакшавају грчеве и болове пробавних органа. Препоручује се за јачање и чишћење крви. Чај повољно утиче на рад бубрега и ублажава тегобе изазване реумом и гихтом.
Чува добар вид
Користи се и за стабилизацију крвног притиска, а посебно се препоручује особама које имају анемију.
На нашим просторима среће се као самоникла биљка у шумама, шикарама, а доста се гаји по баштама и вртовима. Црна рибизла је одлична медоносна биљка.
Цвета у мају, а плод је црна бобица која сазрева неравномерно, тако да у исто време на биљци имамо и зреле и зелене плодове.
Плод је богат витамином Це, затим садржи провитамин А, витамине Бе1, Бе2, Бе6, Бе12, Пе, Де, Е, К, каротен. Од минерала садржи натријум, калијум, калцијум, магнезијум, фосфор, гвожђе, селен, бакар и цинк. Садржи органске киселине, пектин, танине и др.
Илустрација: Од свих сорти рибизла црна је најздравија
Употрeбљава се у облику чајног напитка, као лековито средство у случајевима где је потребно давање витамина Це. Препоручује се у случајевима грипа, анемије и авитаминозе.
Сокови добијени из плодова користе се у облику сирупа и концентрата као коригент производима непријатног укуса и мириса, као освежавајући напитак, а служе и за јачање организма.
Препоручује се код чира на желуцу и на дванестопалачном цреву, код гастритиса и за смањене киселине у желуцу.
Листови, пупољци и бобице црне рибизле сакупљају се током јула. Плодови се беру у фази потпуне зрелости и суше на промаји или у сушионици на температури 50–60 степени. С једног жбуна може се прикупити око 30 килограма зрелих плодова.
Од семена се добија уље богато гама-линоленском киселином која делује снажно противупално. Ретко се може наћи у продавницама јер јој је цена висока.
Бобице садрже моћне антиоксидансе, као што су зеаксантин, криптоксантин, бета-каротен. Ове компоненте се удруженим деловањем боре против напада слободних радикала, спречавајући оксидативно оштећење ћелија и смањују шансе за настанак многих болести.
Сок је освежавајући, укусан и пре свега здрав напитак који повољно утиче на очување здравља, побољшање имунитета и подизање енергије и концентрације.
Црна рибизла чува наш вид, зато што садржи велику количину витамина А.
Поред црне, позната је и црвена рибизла (Ribes rubrum L.). Њен плод садржи нешто мање шећера, а више органских киселина (лимунска, јабучна, винска) те се користи као средство за повећање апетита и ублажавање жеђи.
Илустрација: Најбоље је јести у сировом стању, али је добра и за џем
За џем и воћни јогурт
Плодови обе врсте рибизле имају широку примену у прехрамбеној индустрији за справљање слатка, џемова, компота, воћних сокова и ликера. У кондиторској индустрији црна рибизла се користи као додатак за прављење бомбона, чоколада, кремова. Све више се користи и за припремање воћног јогурта.
Лишће и пупољци црне рибизле захваљујући пријатном ароматичном мирису додају се разним чајевима, ликерима и тинктурама.
Извор: https://magazin.politika.rs/scc/clanak/571640/crne-bobice-sampioni
ФОТО: Pixabay