Пет разлога зашто треба да једете вишње што чешће
Сезона је вишања, па је искористите да једете свеже, јер су добре за здравље целог организма.
Вишње су богате витаминима и минералима који благотворно делују на здравље. Садрже и велику количину антиоксиданата, а имају мало калорија. Амерички дијетолог Карли Седлецек наводи 5 одличних разлога да их једете.
1. Чувају здравље срца
Вишње богате антиоксидантима, попут антоцијана и кверцетина који помажу у борби против оксидативног стреса и утичу на смањење упале, чиме се смањује ризик од развоја хроничних болести, као што су различите кардиоваскуларне болести. Конзумирање вишања помаже и у смањењу крвног притиска и снижавању холестерола.
2. Јачају имунитет
Ако желите да једете воће богато витаминима А и Ц, који су неопходни за здрав имунитет, чешће једите вишње. Ови витамини у комбинацији помажу у јачању одбрамбене способности тела, па се оно лакше штити од инфекција.
Илустрација: Вишње су одличне за срце, ублажавају бол у зглобовима, јачају имунитет/ ФОТО: Pixabay
3. Ублажавају бол у зглобовима
Вишње имају снажна противупална својства, што их чини одличним воћем за особе с упалним стањима, попут артритиса. Једење вишања може помоћи код болова у зглобовима и укочености.
4. За бољи квалитет сна
Вишње су природни извор мелатонина, хормона који регулише сан. Стога, конзумирање вишања може помоћи у побољшању трајања и квалитета сна.
5. Стварају осећај ситости
Захваљујући томе што су нискокалорично воће богато влакнима, вишње су одличне за све оне који желе да регулишу тежину или изгубе килограме. Садржај влакана у вишњама ствара осећај ситости и помаже у контроли апетита, чиме се аутоматски утиче на смањење укупног уноса калорија.
Извор: https://najzena.alo.rs/zdravlje/vesti/89651/nisu-samo-ukusno-voce-dijetolog-navodi-5-odlicnih-razloga-da-jedete-sveze-visnje/vest