Image Alt

Традиција

Некада су домаћини на славу госте позивали лично. Домаћин, или неко од млађих из куће, одлазили би у кућу госта најчешће са собом носећи погачу, лепињу или мањи хлеб на поклон, а у многим крајевима где су Срби данас се задржао обичај одношења јабуке. Како се

Дуња је воће које нас асоцира на зиму и топлину дома, са мирисом који некада краси ормане наших бака. Последњих година, међутим, ово воће добија све већи значај и у домаћој производњи компота, слатка, сока и чувене дуњеваче. У селу Тулошу, у срцу Жупе, дуње су

Специјалитети из земљаних посуда, такозваних сачева, последњих година постали су редовна понуда многих ресторана, а све чешће их спремају и домаћице у својим кухињама. Ко год је пробао, каже да је храна спремљена у том грнчарском производу изузетног укуса. Искусних занатлија који ове чиније, судове и

У сезони слава у Србији, одлазак код домаћина са поклоном постао је део традиције, али је важно обратити пажњу на избор дарова. Иако желимо да покажемо поштовање и радост, постоје поклони за које се верује да могу донети негативну енергију или несрећу, и најбоље је избегавати

Задушнице се обележавају четири пута годишње, а данас обележавамо митровске или јесење задушнице, које су и последње у овој години. Митровске задушнице падају увек у суботу уочи празника посвећеног Светом великомученику Димитрију, који се обележава 8. новембра. Обичај верника у многим местима је да на тај празник износе

КРОЗ радионице параћинског Удружења "Штит", основаног након велике поплаве у том граду 2014. године ради унапређења угроженог психосоцијалног и економског положаја суграђана, за деценију рада прошло је више стотина жена и небројено много деце. Рад "Штита" тренутно је у знаку тог јубилеја, који се обележава ове и

У Србији постоји обичај да се позајмљени предмет, нарочито посуда за храну, не враћа "празан" јер се верује да враћање празног предмета може донети лошу срећу, па чак и сиромаштво. Према народном веровању, када се нешто позајми и врати без икаквог садржаја, на неки начин се "затвара

Бака је пре 50 година узела рецепт за славско жито у манастиру Житомислић и од њега не одустајемо већ 50 година, рекла је унука једне баке. - Рецепт за славско жито у мојој породици има посебан значај, јер је моја бака добила овај рецепт у манастиру Житомислић

Сачувани писани трагови о сорти грожђа прокупац датирају још из 1395. године, где се у повељи кнегиње Милице помиње Прокупље, тадашњи град Светог Прокопија, богат виноградима. Да се не заборави славна традиција, а да се виноградари у Топлици подстакну на подизање нових засада обележени су девети

Са Михољданом почиње сезона слава, а током јесени се прослављају и најчешће у Срба – Митровдан, Аранђеловдан и Никољдан. Отац Предраг Поповић каже да једна породица славом обележава дан када је у прошлости примила хришћанство. На тај дан сви у породици учествују у припреми трпезе и

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on
en_USEnglish