Предлог посне трпезе за Светог Николу
Припрема посне трпезе за Никољдан може бити право задовољство, јер постоји мноштво укусних и креативних јела која задовољавају све укусе. Ево приједлога и списка намирница које ће вам помоћи да организујете свечани оброк за овај велики празник. Жито – симбол славља Припрема жита је незаобилазан дио славске трпезе. Традиционално
Посни пасуљ по рецепту са Хиландара
Пасуљ, једноставно јело са дубоким коренима у нашој традицији, често се назива и „храна сиромашних“, али је у манастирима добио посебно место – постао је симбол духовне скромности и посне трпезе. Бели пасуљ је богат бројним здравим нутријентима, укључујући протеине, влакна, гвожђе, магнезијум, калијум, фолну киселину и
Најбољи рецепт за посни славски колач
Славлење славе је јединствен религијски обичај којим породица поштује не само свеца и Цркву, него и своје претке. Оно што је заједничко свим Србима који славе славу су жито, славски колач, свећа и вино. Када слава пада у среду или петак, она се слави посно, као
“Крива торба“ постаје туристички бренд
рађани различитих делова Србије, препознатљиви су и по надимцима које су углавном добијали из шале. Тако су због шарене вунене торбе, накривљене преко рамена, мештани Љубовиjе и околине добили надимак Кривоторбићи. Идеја локалног становништва је да шалу претворе у туристички бренд.Шарена мала торба некада је у
Највећа фарма буша на свету
Стара планина, са својим суровим климатским условима и пространством пашњака, дом је највећег стада буша на свету. Ова аутохтона раса крава представља један од највреднијих генетичких ресурса у Европи, а њено очување постало је приоритет стручњака и ентузијаста који су свесни значаја овог природног блага. Буша је
Ево кад треба да посејете Божићну пшеницу
По старом народном веровању, требало би свако да сади своје жито. Пшеница се сади на празник Свете Варваре који се слави 17. децембра или Светог Николе, 19. децембра. Како би вам Божићна пшеница била што лепша, богатија и гушћа и тако вам осигурала добру 2025. годину,
За кајмак сте чули, а да ли знате шта је скоруп?
Да, постоји разлика између кајмака и скорупа, иако се ови термини често користе као синоними у разговорном језику, посебно у различитим регионима Балкана. Ево основних разлика: Кајмак Прави се тако што се са површине прокуваног и охлађеног млијека скида слој масноће (пјена). Овај слој се затим соли
Традиција која спаја обе стране Дрине
У намери да се подстакне женско предузетништво и сачува традиција уз помоћ старих заната, у Тршићу је у току Трећа колонија пустовања, на којој учествују жене из Србије и Босне и Херцеговине. Предмети израђени древном техником прераде вуне користиће се у дипломатске и туристичке сврхе.Симболика културног
Светиња исцељења и васкрснућа
Свети Козма и Дамјан, познати као лекари и исцелитељи, оставили су за собом трајну веру у чудотворство. Њихове мошти, које почивају у манастиру Зочиште надомак Ораховца, привлаче бројне вернике и сведоче о вековној постојаности вере. Пре неколико дана, митрополит Теодосије је служио литургију у овој обновљеној светињи
Шта урадити са свећом после славе?
Славска свећа треба да нас подсећа како требамо да просветлимо наш ум светлошћу Христове истине, да нашу душу загрејемо љубављу божанском и да наш живот ослободимо од природног и греховног мрака. Обично када се обележава крсна слава, купује се свећа од 50-60цм. Она се стави у свећњак