Image Alt

Старински рецепт за штрудлу од које мирише цела кућа

Старински рецепт за штрудлу од које мирише цела кућа

Постоје јела која нас само својим мирисом одмах врате у детињство. Једно од тих је штрудла са орасима и сувим грожђем које су некада правиле наше баке по старом, традиционалном рецепту. Нема ништа лепше него кад запуцкета смедеревац и замирише бакина штрудла која се пече у рерни. А, она мекана као душа, издашна и укусна да се топи у устима.
У жељи да се сачувају ти стари рецепти који на жалост нестају откривамо вам како да направите штрудлу са орасима и сувим грожђем баш онако како су то некад радиле наше баке.

Састојци:

  • 1 кесица сувог квасца
  • 40 г брашна
  • 280 г путера
  • 1 јаје
  • 1 жуманце
  • 60 г шећера
  • 200 мл млека

Надев:

  • 350 г млевених ораха
  • 2 кашике меда
  • 150 г шећера
  • 100 г сувог грожђа
  • мало рума
  • 1 кесица цимета
  • 1 жуманце за премазивање
  • мало прах шећера

Припрема:
Квасац помешајте са брашном, додајте мало млека и оставите неколико минута да надође. Сипајте квасац у брашно, додајте истопљен путер, млеко, јаје и додатно жуманце, шећер и замесите тесто. Треба да буде глатко и да се не лепи за прсте. Оставите га да надође најмање пола сата. За то време припремите надев тако што ћете млевене орахе прелити са пола чаше вреле воде, додајте суво грожђе, цимет, рум, мед и шећер. Све добро промешајте да се маса сједини.
Тесто након стајања врло мало размесите, поделите на три дела и од сваког развуците кору коју ћете богато нафиловати надевом. Савијте и сложите у подмазан плех. Штрудлу премажите жуманцетом и пеците око 40 минута на 180 степени. Кад се испече док је још топла поспите прах шећером, па кад се охлади исеците и послужите.

Извор: Етно Србија

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on
en_USEnglish