Image Alt

Ролат са џемом по бакином рецепту

Ролат са џемом по бакином рецепту

Некада су деца највећи део летњег распуста проводили код баке и деке на селу. Многима су то и до данас остале најлепше успомене из детињства. Жељна унучића бака се трудила да им угоди посебно кад је храна у питању. И док маме нису дозвољавале да деца једу сваки дан слаткише, код бака то правило није важило. Очас посла би направила палачинке, крофне или чувени старински ролат са џемом који је био мекан као душа, а топио се у устима. Брзо се и једноставно прави, па можете већ данас да га испробате, ви да се подсетите детињства а малишани да испробају овај слаткиш који је некада био неизоставан део сваке српске трпезе.Састојци:

За бисквит:

  • 5 јаја
  • 5 кашика шећера
  • 1 кесица ванил шећера
  • 5 кашика брашна
  • 1 кесица прашка за пециво

За фил:

  • 5-6 кашика џема (користила сам мешану мармеладу)
  • 100г ораха (пола млевени, пола сецкани)
  • шећер у праху

Припрема:
Умутити пенасто јаја са обичним и ванил шећеромо, затим додати брашно и прашак за пециво и све лепо сјединити миксером. Масу пресипати у плех обложен папиром за печење и пећи у претходно загрејаној рерни на 200°Ц 10-12 минута док не порумени. Пазите да бисквит не препечете јер ће онда да пуца приликом увијања. Врућ бисквит увити са папиром за печење у ролат и оставити тако да се охлади 30 минута. Помешати џем са орасима. Размотати ролат, одвојити га од папира за печење, премазати џемом и увити у ролат. Оставити да одстоји још неких 30 мин. Пред сечење посипати шећером у праху, па га тек онда сећи.

Извор и фото: Мамитина кухиња/ Facebook

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on
en_USEnglish