Домаће слатко од смокава без конзерванса
Лето полако пролази, па домаћице већ увелико размишљају о зимници и свему ономе што би могле да спремају у наредном периоду.
Једна од таквих ствари јесте и слатко од смокава, помало заборављена зимница. Доста домаћица се опредељује да то буде слатко од шљива, вишања и слично, али када једном направите слатко од смокава, верујте да ће вам се толико допасти да ћете га сваке године спремати.
Састојци:
- 1 кг смокава
- 850 г шећера
- 3 лимуна
- 100 мл воде
Припрема:
Важно је да све смокве пре свега добро оперете и очистите од петељки. Преполовите их и у дубоком лонцу их прелијте водом и кувајте на средњој температури око 40 минута.
После тог времена убаците шећер и добро промешајте и оставите да се кува још око 20 минута.
Када прође и то време, склоните са рингле и оставите да се охлади на собној температури. Док се хлади, тегле лепо оперите и стерилишите, па готово слатко од смокава сипајте у тегле.Лимуне исеците на колутове или на половине колутова, па у сваку теглу убаците по комад, да би слатко добило бољи шмек. Тегле чувајте на хладном и тамном месту.
Извор: https://www.telegraf.rs/zivot-i-stil/kuhinja/3733719-slatko-od-smokava-recept
ФОТО: Pixabay