Гуча је позната по трубачима и ујка Перином кромпиру
Гуча није само позната по фестивалу трубача који сваког августа окупља посетиоце из свих крајева света, већ скрива још један драгуљ – ујка Перов кромпир. Ова мала, али значајна прича из села Рти, на само неколико километара од Гуче, приказује како традиционални узгој поврћа може постати вредно пажње.
У срцу Рти налази се ујка Перово газдинство, старог земљорадника који са својим сином Драгишом производи кромпир деценијама уназад. Њихова љубав према земљи и традицији преноси се с колена на колено, а свака берба доноси нове приче и успомене.
Перо (72) и његов син Драгиша (46) заједно држе комплетно домаћинство, укључујући радове на њиви, али и бригу о стоци коју имају у немалом броју. Уз традиционалне методе узгоја, без хемикалија, посветили су свој живот природи и стварању сопственог производа који сви обожавају.
– Ми се тиме бавимо откако постојимо, откад знам за себе. Овде, у Рти, надморска висина је између 750 и 800 метара, притом ми не стављамо много хемије, па се може рећи да радимо органску производњу, што нашем кромпиру даје јединствен укус и квалитет – прича нам Драгиша Ђекић.
Илустрација: Кромпир са Периног газдинства из села Рти код Гуче добро је познат по квалитету и укусу у овом крају
Ово је једна од најукуснијих сорти кромпира, који захваљујући квалитету земље и положају има посебан укус. Како Драгиша објашњава, људи који купују кромпир из њиховог домаћинства могу да једу и ако га само скувају, јер има путераст укус ком не треба ништа, осим мало соли.
Поред кромпира који је несумњиво постао омиљено поврће, нарочито Београђанима, будући да га достављају у престоницу по наруџбини, Ђекићи се баве и производњом малина и купина, а у свом домаћинству имају и свиње.
– Одлучили смо да се бавимо и производњом воћа, јер је ово поднебље погодно за њихово одржавање. Малине, купине и јабуке су исто веома тражене, али фокус нам је на кромпиру. Пошто не може да се живи само од производње једног воћа или поврћа, одлучили смо да уврстимо све то у нашу понуду, а поред тога се бавимо и свињарством – објашњава Ђекић, четрдесетшестогодишњи пољопривредник.
Ништа не би било овако како јесте да није и њиховог старог трактора, који, како кажу, возе већ 40 година и задовољни су њим.
– Није било могућности да обезбедимо новије машине, али иако возимо трактор стар 40 година врло смо задовољни њиме и тиме како обавља своју функцију. Волео бих да се укажу могућности за проширењем и унапређењем посла, јер имам велике планове за будућност – закључује Драгиша Ђекић.
И док Гуча слави своје трубаче, село Рти с поносом може да се похвали овим вредним људима и њиховим, такозваним, ујка Перовим кромпиром, који сваке године осваја срца и стомаке свих који га пробају.
Извор: https://biznis.kurir.rs/moj-biznis/9477819/ujka-pero-iz-rti-proizvodi-najukusnija-sortu-krompira