Image Alt

Њено величанство пита – бисер балканске кухиње

Њено величанство пита – бисер балканске кухиње

Пите са сиром, месом, слатке, српске, војвођанске, босанске једном речју специјалитет који је добро познат широм Балкана. Због доброг укуса и комбиновања сланих и слатких надева пита је већ вековима једно од најомиљенијих јела у Србији.

Први забележени рецепт за пилећу питу потиче из Месопотамије. Пронађен је на сумерским глиненим плочицама и сматра се да је настао око 2000. године пре нове ере. На Балкан и у Србију пите су донели турски освајачи, а јело се уз мање или више модификација задржало до данас.

Нема удаје док се не научи прављење пите

Пите су често биле прво јело које мајка научи ћерку да прави, јер се веровало да девојка која не уме да направи овај специјалитет није спремна за удају и неће бити добра жена, мајка и домаћица. Овај обичај задржао се и до данас у Сјеници и на Пештерској висоравни која је увек била поносна на своје традиционално гастромонско наслеђе. Сјеничка пита је гастрономски бисер, симбол традиције, а умеће њеног прављења преноси се с колена на колено, захваљујући вредним сјеничким домаћицама. Свака од њих је имала неку своју тајну и умеће које се стицало искуством.

Нема удаје у Сјеници ако не зна да направи овај специјалитет

 

Кажу да у Сјеници и данас нема удаје док девојка не научи да прави питу, што додатно наглашава значај ове традиције. Пита је толико важна за овај крај да јој је посвећена и посебна манифестација – “Дани сјеничке пите” која се одржава средином септембра већ 15 година.

Како тврде сјеничке домаћице потребно је најмање сат и по да се пита умеси, развије кора и испече, а најбоља је она од домаћих састојака.

У Војводини и Шумадији, а посебно у јужном делу Србије некад недељни ручак није могао да се замисли без пита од ручно развлачених кора. Данас, овај обичај полако нестаје јер домаћице немају времена, па углавном купују готове коре или већ припремљене пите које се само испеку. Због једноставности а богатства укуса пите су се нашле и на листи најомиљенијих јела из Србије по укусу странаца.

Како бисмо сачували од заборава старе рецепте за пите Агробизнис магазин вам доноси неколико најпознатијих пита које можете и сами припремити код куће.

Шумадијска пита

Састојци:

  • 500 г танких кора за питу
  • 2 јаја
  • 2 чаше јогурта
  • 1 чаша од јогурта гриза
  • 1 кашичица соли
  • 1/2 прашак за пециво
  • 1 чаша од јогурта уља
  • 200 г шунке или сувог меса
  • 150 г ренданог качкаваља
  • 150 г маринираних шампињона
  • кечап, оригано

Припрема:

Умутите јаја, додајте со, јогурт, уље, гриз и прашак за пециво. Раширите једну кору у подмазан плех, намажите горе поменутим надевом, па ставите следећу кору и тако ређате. Претпоследњу кору не мажете филом већ кечапом, додате ситно сечену шунку, печурке, поспете ренданим качкавалљем, ориганом и додате још једну кору која се премаже преосталим филом. Пећи на 180 степени.

Илустрација: Пита са месом за праве гурмане

Чобанска пита – специјалитет Источне Србије

Састојци:

  • 100 мл уља
  • 150 мл топле воде
  • 1 цело јаје плус 2 беланца
  • 1 кашичица шећера
  • 30 г квасца
  • 2 кашичице соли
  • 350 г брашна

Фил:

  • 4 струка младог лука (само зелени део)
  • 250 г качкаваља
  • 200 г сира

Премаз:

  • 2 жуманцета
  • 1 кашика млека

 

Припрема:

Помешајте уље, воду, шећер и квасац, посолите, па све добро измешајте да се сједини. Додајте 1 цело јаје и 2 беланца и наставите да мутите. Постепено додајте кашику по кашику брашна док не добијете глатку мало мекшу смесу. Премажите тесто уљем и оставите да се одмори 40 минута. За то време припремите фил тако што ситно исецкате лук, посолите, па додате половину изренданог качкаваља и пола сира. Другу половину сира измешајте са качкаваљем у посебној посуди. На побрашњеној површини изруците тесто и мало га премесите и развуците оклагијом у облику круга. У средину ставите фил. Преклопите, затворите ивице и обликујте у лопте. Ове лопте пажљиво развуците тесто да добијете тесто налик на веће лепење, али водите рачуна да вам нигде не цури фил. Ставите у подмазан плех, около сипајте остатак сира, а тесто премажите умућеним жууманцетом у које сте долали млеко и пеците.

 

Илустрација: Рецепт за сјеничку питу се преноси са колена на колено

Сјеничка пита

Састојци:

  • 1кг брашна
  • 1 свеж квасац
  • 3 јаја
  • 3 мале шољице уља
  • 2 кашике шећера
  • 1 кашика соли
  • 160 г путера
  • 1/2 л млека
  • 400 г сира
  • 1/2 кг спанаћа

Припрема:

Размутити квасац у мало млека са шећером и соли. Када надође сипати у брашно, додати 1 јаје и 3 шољице уља. Замесити тесто и поделити на четири дела. Од сваког дела развити кору отприлике 40 са 25 цм, намазати филом, уролати, па га исећи ма мање комаде који се ређају у плех подмазан путером. Фил се прави тако што се миксером умуте 2 јаја, дода путер, кашичица соли, уситљен сир, нарендан качкаваљ и спанаћ који смо претходно обарили и исекли.

На крају све ролатиће премазати жуманцетом и пећи на 200 степени док лепо не порумени. Кад је пита готова док је још врућа прелије кашиком млека отприлике пет до шест ролатића.

Косовска пита (препећ)

Састојци:

  • 400 г брашна
  • 100 г масти
  • 4 јајета
  • 350 г белог сира
  • 500 мл млека
  • 200 мл воде

Припрема:

Воду помешајте са брашном и додајте кашику масти. Уместите тесто и поделите на 5 делова. Развуците сваки део теста на круг величине тањира који слажете у подмазану тепсију. Истопите маст, па на прво тесто сипајте 2 кашике вреле масти, па ставите следеће тесто и маст док не утрошите четири теста. Четврто тесто се не премазује машћу, већ се сипа надев. Развуците тесто да буде веће од тепсије у којој ћете пећи. Ставите га преко надева, а ивице нека буду преко ње.Сипајте остатак надева, а крајеве пите који вире преко тепсије убаците унутра да у потпуности прекрију надев. Премажите са мало масти и пећи у загрејаној рерни на 220 °C око 20 минута.

Извор: Агробизнис магазин

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on
en_USEnglish