Једна жена самеље више парадајза него ли може стати у приколицу камиона (ФОТО)
За укућане, али и за продају. Таква зарада за домаћице представља сигуран и самосталан динар.
„Гајимо индустријски парадајз боб кет, који баш обилно рађа тако да на површине од око 20 ари, буде доста квалитетних плодова. Током сезоне самељем од 1.500 – 2.000 килограма парадајза. То је домаћи производ који је доста тражен, тако да немам проблем да ли ћу га продати, колико год да самељем, преко јесени и зиме се прода“, рекла је за РИНУ Биљана Ђурђевић из околине Тополе.
Ђурђевићи парадајз продају и у свежем стању, али како кажу, кад цена почне да опада, онда се прелази на прераду.
„Негде око 10 одсто производње продамо у свежем стању, док је цена солидна. Вишеструко се исплати као самлевен јер је цена по литру млевеног парадајза од 100 до 120 динара. Кад почне лошије јесење време он не може да опстане на отвореном, тако да смо принуђени или да га продамо по ниској цени, или да га прерадимо“, објашњава Биљана.
Иначе, млевени, домаћи парадајз Биљана припрема по старом рецепту по ком се укус и мирис парадајза сачувају и после прераде. Осим што је укусна, ова намирница важи за веома храњиву, здраву и пуну витамина.
(РИНА)