Увек нас је подсећао на славско жито и познату торту а уз то је лековит!
За овај орашчић је карактеристична набораност и смеђа боја, посут је често белим прахом који потиче од креча. Орашчићи округластог облика се више цене од орашчића дугуљастог облика. У њему има од седам до 15 одсто етарског уља, око 35 посто масти, мало смоле, фитостерола, око 25 одсто скроба, сапонина, боје и других материја. Истиче се међу осталим зачинима пријатним, финим и интензивним мирисом. Укус му је ароматичан и горак.
У средњем веку мерио се златом
У средњем веку мускатни орашчић се мерио златом и за три мускатна орашчића могла се добити овца. Мускат су могли да користе само богати, а када су хтели да засене госте сервирали би им као посластицу кандиране мускатне орахе.
Природна постојбина су му Молучка острва, али се данас увози из Индонезије и Индије. Мускатни орашчић пореклом из Индије има два степена квалитета у зависности од подручја из којег се бере (источна и западна Индија). Источњачки мускатни орашчић има незнатно виши садржај уља, и самим тим му је и цена виша. Познате трговачке врсте су „јава”, „банда”, „пенанг” и „амбони”.
Овај орашчић има благо умирујуће дејство и користи се код несанице, делује против дијареје и мучнине, олакшава варење, појачава функцију срца и мозга. Користи се у малим количинама и не треба га давати деци. Мускатни орашчић може да се користи у целини или самлевен.
Као зачин има велики примену. У пекарству мускатни орашчић се најчешће користи у крофнама, зачињеним тестима или житким тестима и у сувим преливима за погачице. Арома је компатибилна са шећером, вишњама, бресквом, крушком и аромом кафе. Комбинација са какаом даје веома добар укус, а такође и са поморанџом и лимуном.
Нови Нострадамус видео напад на Америку
Осим широке примене у месној индустрији, користи се у индустрији воћа и поврћа. Рибани орашчић се користи у кухињи: за супе, јела од меса, пецива, пића. Користи се као врло ароматични зачин за израду ликера. Позната је смеша овог зачина са кардамом, циметом, пиментом и бибером коју треба додавати у веома малим количинама.
Извор: Политика – Магазин