Село које лежи на бачвама историје и вина
Некада је цена вина на Бечком двору зависила од рода у Вршачком виногорју. Рекордна година била је 1855, када је ово виногорје произвело милион акова вина, што је око 50 милиона литара. Данас вас водимо у Гудурицу, село које се поноси својом дугом традицијом виноградарства и производње вина. Ово место, често називано “село на бачвама вина”, и данас одише духом некадашње славе.
Гудурица, село са историјом која сеже до 15. века, има дубоке корене у производњи вина. Још у том периоду, већинско становништво села чинили су Немци, који су донели озбиљан приступ гајењу винове лозе и производњи вина. Овај немачки утицај оставио је дубок траг, те је до краја Другог светског рата Гудурица била позната као центар винске производње. Немци су, поред традиције, оставили и висок ниво квалитета и знања који се и данас примењује.
У селу се налази винарија „Бахус“, која је једна од најпознатијих у околини. Власник винарије објашњава како је село препознато као винско место захваљујући дугој традицији виноградарства, која датира из 15. века. „Први записи о производњи вина у нашем селу потичу из тог периода. Вршачко виногорје, коме припада Гудурица, некада је имало преко 16.000 јутара винограда, што је око 10.000 хектара. У 19. веку, ово је била једна од највећих виноградарских површина у читавој Аустроугарској, па чак и у југоисточној Европи.“
Златно доба производње вина у овом крају обележила је година 1855, када је виногорје произвело милион акова вина. Аков је стара мера за запремину која износи око 50 литара, што значи да је у тој години произведено 50 милиона литара вина. Ова количина вина била је толико значајна да се цена вина на Бечком двору формирала управо на основу рода у Вршачком виногорју.
Данас, Гудурица више не броји десетине хиљада хектара винограда као некада, али око 1.000 хектара и даље одржавају живом традицију производње квалитетног вина. Иако је интересовање за вина из овог краја велико, она нису увек довољно рекламирана. Међутим, квалитет вина се све више препознаје, а знање се успешно примењује како у узгоју винове лозе, тако и у самом процесу производње. „Туристи све више препознају Гудурицу као интересантну дестинацију“, каже власник винарије. „Људи долазе у наше село, обилазе винарије и увек оду задовољни.“
Последњих петнаестак година, вински туризам у Гудурици бележи значајан раст. Људи поново подижу винограде и отварају нове винарије, па данас у селу има десетак до петнаестак винарија. „Неки виноградари још увек нису регистровани, али мислим да ће и они ускоро постати део званичне винске сцене“, додаје наш саговорник.
Вински туризам у Гудурици постаје све популарнији. Село привлачи посетиоце не само из Србије, већ и из ширег региона. „Нисмо далеко од Београда, али људи морају намерно да дођу код нас. Ипак, сви који нас посете оду одавде задовољни, како због вина, тако и због гостопримства. Све винарије у селу препознају важност квалитета и туристичког развоја, па могу да гарантујем да ће свако ко посети Гудурицу отићи задовољан“, каже власник винарије.
У винарији „Бахус“ су у последњих неколико година изградили дегустациону салу и уредили двориште, где гости могу уживати у дегустацији вина под отвореним небом. „Најбољи начин да упознате наше производе јесте да дођете и видите све уживо – да чујете причу о производњи, упознате се са историјом и проведете пријатно време код нас“, каже власник.
Гудурица, село са озареним лицима и чашама вина у рукама, наставља да гради своју репутацију као једна од најбољих винских дестинација у Србији. Традиција, квалитет и гостопримство чине да свако ко дође у ово село, одлази испуњен – и чашом и душом.
Извор: ПРВА ТВ
ФОТО: Instagram Vinarija Bahus