Посна пита без капи уља по манастирском рецепту (ВИДЕО)
У току је најкраћи, а најстрожи Госпојински пост који траје од 14. до 28. августа када се слави Успење Пресвете Богородице у народу познат и као Велика Госпојина.
Овај пост траје 15 дана, од 14. до 28. августа, али је строжи од божићног и апостолског. Све време се пости на води, осим недељом када су дозвољени уље и вино.
Госпојински пост се први пут помиње у 9. веку, а установљен је на Цариградском сабору 1166. године.
С обзиром на то да је овај пост Богородици, верује се да је посебно важан за жене и мајке.
Уз сведену трпезу и смирене страсти, милостиња и опраштање први на путу којим тело и душа постану смирена целина, што води сазнању и спасењу у божјој милости.
Они који се придржавају правила овог поста, а то су пре свега монаси и монафиње по православним манастирима, имају разноврсну исхрану иако не користе уље приликом припреме оброка. Један од врло тражених рецепата је посна пита без капи уља која је толико богата надевом да без проблема може да замени комплетан оброк.Обожаваће је и они који не посте, а ко је једном проба увек ће је правити.
Ево како се припрема:
САСТОЈЦИ
- 500 г готових кора за питу
- 500 мл сок од парадајза
- 2 стабљике младог белог лука
- 6 младих стабљика црног лука
- 800 г шампињона
- 2 шољице пиринча
- Со, бибер, суви босиљак
Припрема:
Принач се обари у води, али само до пола како се касније током печења не би распао. У дубљи тигањ или шерпу сипајте мало густог куваног парадајза, па дпдајте исецкан млади црни и бели лук. Док се лук динста исечите печурке на плошке па додајте у шерпу и налијте још мало сока од парадајза. Кад печурке пусте своје сокове додајте обарени и оцеђени пиринач. Све добро промешајте, додајте зачине и динстајте још мало на тихој ватри док смеса не постане компактна. Тепсију премажите са мало сока од парадајза па на то раширите једну кору, поново премажите парадајзом, па додајте другу кору, премажите и њу парадајз соком и ставите трећу кору која се такође премаже соком. Потом распоредите надев и оџго покријте кором која се опет премазује соком од парадајза. Постпуак понављајте док не потрошите све коре и надев, а питу завршавате са две коре (такође премазане парадајзом). Кад сте сложили питу добро је премажите остатком сока од парадазја и пеците у загрејаној рерни 25 минута на 200 степени.
Након што се пита испече, поново је премажите соком од парадајза, оставите да се охлади и исеците. Преукусна је богата надевом и изузетно сочна.
Детаље припреме можете видети и у следећем видео снимку:
Извор: Етно Србија/ Кухиња Валентина Машковић
ФОТО: Printscreen Youtube/ Кухиња Валентина Машковић