Image Alt

Нема удаје у Сјеници ако не зна да направи овај специјалитет

Нема удаје у Сјеници ако не зна да направи овај специјалитет

Сјеница, срце Пештерске висоравни, одувек је била поносна на своје гастрономско наслеђе. Најпознатији производи овог краја – сухомеснати и млечни специјалитети, посебно сиреви и суџук – чине незаобилазан део сваке трпезе. Међутим, постоји један посебан деликатес који привлачи пажњу сваког посетиоца: сјеничка пита.

Овај гастрономски бисер постао је симбол традиције, а умеће њеног прављења преноси се с колена на колено, захваљујући вредним сјеничким домаћицама. Свака од њих влада тајнама прављења савршене пите, и то је умеће које се не стиче лако. Кажу да у Сјеници нема удаје док девојка не научи да прави питу, што додатно наглашава значај ове традиције.

Манифестација „Дани сјеничке пите“ није само прилика да се пробају ови кулинарски специјалитети, већ и да се посетиоци упознају са богатом традицијом и културом овог краја. Туристи, како домаћи тако и инострани, долазе да доживе Сјеницу, која их осваја не само природним лепотама, као што су Пештерско поље и Сјеничко језеро, већ и топлином људи који овде живе.

Из године у годину, све више туриста из разних крајева света, од Кине до Немачке, откривају чари овог малог града. Тренутно у Сјеници борави око три хиљаде гостију, који долазе да уживају у овој гастрономској манифестацији и другим садржајима из програма „Доживи Сјеницу.“

Пита је толико важна за овај крај да јој је посвећена и посебна манифестација – “Дани сјеничке пите.” Већ 15 година ова манифестација окупља најбоље домаћице које се такмиче у прављењу пите, а целокупан догађај подржавају Општина Сјеница и Министарство туризма и омладине. Процес прављења пите није нимало једноставан. Како објашњава једна од учесница манифестације: „Потребно је најмање сат и по да се пита умеси, развије кора и испече. Тесто се спрема од брашна, воде и соли, и мора да стоји најмање пола сата да би било спремно за развијање.“ Фил који иде у питу чини мешавина домаћег сира, младог сира, јаја и биволијег масла. Кора се увек развија ручно, јер, како кажу, нема куповних кора у прављењу праве сјеничке пите. Једна од прошлогодишњих победница, Нусрета Папић, истиче да је најважније користити домаће састојке: „Спанаћ, масло, јаја, све је домаће. Само тако пита може бити најбоља.“

Извор: Прва ТВ

 

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on
en_USEnglish