Image Alt

Наш специјалитет на светској мапи укуса: Сврљишки белмуж

Наш специјалитет на светској мапи укуса: Сврљишки белмуж

Јутро је право време за уживање у здравом доручку, јер је исхрана основа доброг здравља. Један аутентичан српски специјалитет недавно је добио светско признање. Популарни портал Taste Atlas прогласио је сврљишки белмуж трећим најбољим јелом од сира на свету.

Белмуж је већ део нематеријалног културног наслеђа Србије, али како је успео да освоји и светска непца? У гостима у Сврљигу, наша новинарка Ивана Марковић истражује тајну успеха овог јела, које се припрема од свега неколико састојака, али захтева умеће и много љубави.

Белмуж се прави од свежег крављег сира, кукурузног брашна и соли, а процес припреме је прилично једноставан, али захтева пажњу. Мајстор белмужа објашњава да се сир прво топи у посуди, затим се додаје брашно и меша непрекидно, све док јело не добије своју густину и посебан укус.

Од 2005. године, Сврљиг је домаћин манифестације „Белмужијада“, која окупља бројне екипе такмичара и љубитеља овог јела. Ове године манифестација је обележила своје пунолетство, што доказује трајну популарност белмужа. Посетиоци, како домаћи, тако и страни, одушевљени су јединственим укусом који ово јело нуди, описујући га као једноставно, а неодољиво.

Најбољи белмуж није лако припремити, јер је потребно стрпљење и искуство, а овдашњи мајстори увек истичу да је тајна у квалитетном сиру и у пуно љубави уложеној у припрему. За оне који би желели да га пробају, белмуж је доступан у готово свим ресторанима у Сврљигу, али и на самој манифестацији.

И док белмуж осваја свет, остаје симбол традиције и поноса овог краја, показујући да и најједноставнија јела могу постати прави гастрономски бисери.

Извор: НОВА С

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on
en_USEnglish