Image Alt

Ко је ове године посадио карфиол, имао је много разлога да буде задовољан

Ко је ове године посадио карфиол, имао је много разлога да буде задовољан

Цене карфиола на пијацама у Новом Саду тренутно се крећу од 300 до 350 динара по килограму, у зависности од квалитета, док је до недавно достизао и 400 динара. Последњих неколико година цена је била значајно нижа, што је навело многе повртаре да одустану од производње. Сада, због слабе понуде, цена је порасла, а они који су се ипак одлучили да га гаје могу очекивати да покрију трошкове и остваре зараду.

За разлику од претходних година када се сезона карфиола завршавала у новембру, ове године главни период тек почиње, што обећава бољу продају у наредним недељама.

Повртар Ђорђе Бабић из Ковиља, у разговору за „Дневник“, изразио је жаљење што тренутно нема карфиол, јер на велико достиже цену од 250 динара по килограму. Очекује да цена неће пасти чак и када понуда буде повећана. По његовим речима, карфиол је ове године било веома тешко одгајити јер не подноси високе температуре.

– Врућина је направила велики проблем. Многи су покушали да га гаје, али је било превише топло, па се биљке нису укорениле како треба. Заливање је било неопходно све време, мотори за пумпе радили су непрестано, а гориво је поскупело. Све то утиче на цену – објаснио је Бабић.

Он је карфиол засадио средином јула, јер због високих температура није било могуће раније. Произвођачи који већ имају карфиол засадили су га раније и редовно заливали и орошавали како би биљке развиле корен.

На великопијацама је прошле године цена карфиола у новембру била знатно нижа – око 80 динара по килограму. Почетком новембра килограм је у Србији коштао од 140 до 200 динара на малопродајним пијацама, а подаци са сајта Pijace.com показују да цене варирају у зависности од локације, са разликама између западне Србије и Војводине.

Поред понуде и потражње, цена карфиола зависи од временских услова као што су суша, мраз, киша, и врсте купусњаче која се гаји.

Када је реч о трошковима производње, Бабић напомиње да је у њиву уложио велики труд. Од стајњака, који је користио како би добио чврсте главице, до семена, заштите од болести и горива, производња карфиола ове године није била јефтина. Такође, плаћа дневнице сезонским радницима, док чувара, који чува поље од крађе, дневно плаћа 2.500 динара, уз додатне трошкове за храну и пиће.

З. Делић

Извор: ДНЕВНИК

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on
en_USEnglish