Како се прави најбољи бурек у Србији?
Чачак је град познат по печењу, а сада имају и најбољег бурегџију у Србији. Ту титулу Горан Павловић освојио је после три деценије прављења бурека.
Са месом или са сиром – једино је питање које мучи љубитеље бурека кад сврате код званично најбољег бурегџије у Србији.
– Правим са три коре. То је за мене мајсторски бурек. Тако сам научио. Тако су стари чачански мајстори радили. Иначе, прави се са четири, па и пет кора – објашњава овај бурегџија. Додаје да су то измислили ови што раде на килажу бурек да би онда био тежи.
– Продаш гомилу кора, а унутра ништа. А ја радим са три коре и два фила – каже Павловић.
То како Павловић ради, учинило је да Чачак, осим по печењу, постане чувен и по буреку. Чачак није једино што спаја ова два специјалитета.
– Бурек мора одстоји бар пола сата након што се испече. Да би то било добро. Као вруће печење када се одмах исече и само легне, тако и бурек – каже Павловић.
Ипак има сличности између бурека и печења? Морају да одстоје пола сата.
– Па да. Град печења и бурека – каже Драган.
ПРЕЛАЗЕ ВЕЛИКЕ РАЗДАЉИНЕ ДА БИ ПАЗАРИЛИ БУРЕК
У граду печења и бурека има оних који су спремни да пређу по неколико километара да би пазарили баш у овој бурегџиници.
– Пет пекара сам прошао, не постоји овакав бурек нигде у Западној Србији, нигде. Зато што је најбољи.
Све је мање бурегџија који бурек праве ручно. Данас, углавном машине све припремају.
Иако се о укусима не расправља – укус каже да су вредне руке мајстора незамењиве.
Извор: https://biznis.kurir.rs/moj-biznis/4349424/prelaze-kilometre-da-bi-ga-probali-evo-gde-se-u-srbiji-sprema-najbolji-burek-majstor-otkrio-tajnu-kako-ga-ispeci-perfektno
ФОТО: Printscreen Youtube/ Paqito