Жене са југа Србије: успешна производња домаћих производа
На 18. Сајму етно хране и пића у Београду, штанд Зорице Јовановић и Виолете Вељковић привукао је пажњу бројних посетилаца. Ове жене, посвећене очувању традиције и квалитетне производње, представиле су своје јединствене производе – једна кроз прераду воћа, а друга кроз пчеларство.
Зорица Јовановић: Прерада воћа из шуме
На Зоричином штанду, пажњу су плениле тегле пуне џемова, сирупа и других прерађевина од дивљег и домаћег воћа. “Све што видите овде је резултат мог рада и љубави према традицији,” објаснила је Зорица.
Међу производима се истичу џемови од шумских плодова, сирупи од боровнице и малине, као и необични укуси попут џема од дивље трешње. “Користим искључиво природне састојке, без адитива и конзерванса, како бих очувала аутентичан укус природе,” додала је.
Њена производња је резултат пажљивог рада и вишегодишњег искуства, а производи су упаковани са стилом који подсећа на топлину дома и традиционалне вредности. Зорица нам се посебно похвалила својим компотом од дивљих боровница. И овом приликом напше домаћице су нам истакле помоћ организације “Каритас” захваљујући којој су успеле да изађу на тржиште па и да се појаве на сајму.
Виолета Вељковић: Пчеларка посвећена квалитету
С друге стране, Виолета је својим медом и производима од меда изазвала одушевљење посетилаца. “Ово је мед од багрема са Власине, а ово је мешавина меда и полена – савршено за јачање имунитета,” рекла је Виолета с осмехом.
Виолета и њен супруг заједно пчеларе, али су кошнице поделили – он има 140, а она 30 кошница. “Моје су женске,” нашалила се, истичући како пажљиво брине о својим пчелама.
“Ова година није била лака за пчеларе. Приноси су били мањи него иначе, али смо задовољни квалитетом. Мед од дивље трешње, липе и багрема је нешто на шта смо посебно поносни,” додала је Виолета.
Иако се баве различитим делатностима, и Зорица и Виолета деле заједничку мисију – очување традиционалних метода производње и пружање висококвалитетних производа. Њихови производи су пример како љубав према земљи и природи може резултирати нечим посебним.
За све који цене прави укус Србије, производи ових жена су више од хране – то су мали делови културног наслеђа, са душом.