Желите да пробате најбољи сир?
Ове недеље путеви сира воде на путовање у Криви Вир, село познато по једном од најквалитетнијих сирева на Балкану. У овој малој заједници, која се налази на територији општине Бољевац, између планина Ртањ и Кучајских планина, традиција прављења сира од аутохтоних оваца негује се вековима. Репортер Прва ТВ, Бата Илић посетио је ово место да би из прве руке пренео атмосферу и открио тајне овог изузетног производа.
Криви Вир је надалеко познат по свом јединственом овчјем сиру, мада се овде праве и врхунски козји сиреви. Сваке године, почетком септембра, село са сталним становништвом од око 200 људи, постаје домаћин манифестације “Сиријада”. Тада се у селу окупи више хиљада људи, било да су у потрази за аутентичним сиревима, или једноставно желе да се подсете својих корена. Посетиоце води у царство сира, где ће имати прилику да виде како се овај специјалитет припрема на традиционалан начин.
“Овде правимо сир као што су то некада радиле наше баке,” каже један од мештана. “Млеко помуземо, процедимо, подвргнемо га посебном третману, затим га изливамо, окрећемо неколико пута, прешамо, сечемо и солимо. Након 20 дана, сир је спреман за продају.”
Сир који се овде прави није пастеризован, што му даје специфичан укус и чини га аутентичним. Мештани користе традиционалне рецепте и мудрост пренесену кроз генерације. “Млеко које користимо је оптималан мелиатор за сир, а специфичност нашег сира је у јединственој комбинацији овчјег и козјег млека.”
Велико интересовање за сиреве и њихове произвођаче
Занимљиво је да се у последње време све више младих жена и девојака интересује за производњу сира и узгој оваца и коза. “Толико је велико интересовање да се још нисам оженио,” каже један од произвођача кроз смех.
Конкуренција је озбиљна и потиче из разних крајева Србије, од Кучева, Жагубице, Петровца на Млави, па све до Пирота и Бабушнице. Али, сви они долазе у Криви Вир, који је постао синоним за најбољи сир.
Халуми бољи од кипарског?
Један од специјалитета који се овде прави јесте и тзв. “Бољи Халуми”, сир који је, према речима произвођача, супериоран у односу на познати Халуми са Кипра. “Правимо га у селима око Ртња, на падинама планине, и користимо најбоље млеко и траве из овог краја,” објашњава произвођач. “Према нашим истраживањима, овај сир нема премца не само у Србији, већ ни у Европи.”
У селу Криви Вир, љубитељи сира могу пронаћи богатство различитих врста сирева, а на крају, како кажу сами мештани, сви они који учествују у овој манифестацији су победници. Зато, ако желите да пробате најбољи сир, правац Криви Вир – срце традиције и изврсности у прављењу сира.
Извор: ПРВА ТВ