Да ли сте икад пробали филију?
Пита необичног имена филија једно је од традиционалних српских јела пореклом са Косова. Југ Србије познат је по бројним питама које се праве већ вековима, а домаћице саме развлаче коре. Занимљиво је да се филија прави од теста које по изгледу и укус подсећају на палачинке, које се после “пакују” у теприсују, филују и пеку.Најчешће се прави од само три састојка – воде, брашна и кајмака, а укус је невероватан. Данас домаћице у тесто додају и јаја како би јело било још укусније.
Легенда каже да је ова пита настала у време турског похода на Балкан. Једна мајка са Косова сазнала је да ће Турци да ће да јој одведу сина јединца у јаничаре. Да би спасила дете она је направила филију и однела је великом везиру. Он је толико био одушевљен јелом да је услишио њену молбу и није јој узео сина.
Етно Србија вам поклања традиционални рецепт за филију, која се брзо и једноставно припрема, а могу је спремити и почетници у кухињи. Служи се за доручак или вечеру уз чашу јогурта или киселог млека. Може да се једе топла, али и хладна.
Састојци:
- 500 г брашна
- 700 мл воде
- 3 јајета
- кашичица соли
- 300 г кајмака
Припрема:
Од брашна, јаја, соли и воде замесити тесто гушће него за палачинке. У тигању испећи што тање палачинке, а потом из ређати у подмазану тепсију, Сваку палачинку добро премазати кајмаком, па тек онда ставити одозго нову и тако док не потрошите тесто, с тим што се последња палачинка не премазује кајмаком. Пећи у претходно загрејаној рени, а кад тесто порумени, богато намазати кајмаком, вратити на неколико минута у рерну да порумени. Исећи на комаде и послужити.
Поред овог лакшег начина, како саветују косовске домаћице постоји још један начин за прављење овој јела. Тесто се замути као у претходном рецепту, али је начин печења нешто другачији. Наиме, уместо да у тигању испечете палачинке, танак слој теста се сипа директно у подмазану тепсију и убацује у загрејану рерну на максималну температуру. Решетку подићи на највишу позицију, одмах испод горњих грејача и искључити доње грејаче. Кад је први слој теста печен премаже се кајмаком, а потом опет кутлачом сипа танак слој теста и пече на исти начин као и претходни. Поступак понављати док не потрошите тесто, с тим што се последњи слој не премазује кајмаком. Пећи док не порумени, а што више више танких слојева теста има, филија ће бити лепша и укуснија.
Извор: Етно Србија
ФОТО: Printscreen Youtube/ Happy Entertainment