Берба грожђа и падање у несвест
Берба грожђа у вршачком крају, једном од највећих виногорја у Србији, почела је месец дана раније него што је то уобичајено – већ 5. августа. Екстремне врућине током јула и августа утицале су на то да су гроздови “насилно” сазрели, али нису изгубили на квалитету. Ипак, забележени су мањи приноси за 10 до 30 процената, јер су зрна због суше изузетно ситна.
Суша смањила род, а сласт донела: Екстремни временски услови довели су до убрзања бербе грожђа у вршачком виногорју.
Вршчанин Иван Милановић, који обрађује девет хектара винове лозе у селу Гудурица, истиче да је ова година по свему била екстремна, те да тако нешто не памте ни они који су већ пола века у овом послу.
Зима је била веома блага, што је убрзало процес вегетације. Потом смо у априлу имали мраз, чије последице видимо тек сада по смањеном приносу. Имали смо и јаке кише током оплодње, али суша је свакако оставила највећи траг. Чак 40 дана овде није пала киша, а температуре су прелазиле 40 степени. Једино нас је заобишао град, тако да, имајући у виду све те околности, можемо да будемо задовољни родом – каже Милановић, додајући да берба никада пре није почињала крајем јула, као што је то сада био случај.
Најважније је, наглашава, то што је грожђе у одличном здравственом стању, што значи да се могу очекивати добра вина са високим процентом алкохола.
Процес производње ће бити врло изазован, јер је грожђе због брзог зрења добило висок ниво шећера, а низак ниво киселине, што утиче на квалитет вина – додаје Милановић.
Винарима представља проблем и висока температура грожђа, која не може одмах да уђе у процес прераде. Да би смањили температуру на оптималних 12 до 15 степени, користе различите методе, што представља додатни трошак. Милановић хлади грожђе сувим ледом, док је винар Јосиф Недин из Гудурице ове године први у том крају саградио хладњачу, у коју може сместити вагон и по грожђа.
Проблем са високом температуром грожђа постоји већ десетак година, јер и у септембру има тропских дана. Раније сам га расхлађивао у камиону-хладњачи, а сада имам објекат у којем грожђе са просечних 25 степени спуштам на 6-7 степени и тек онда крећем са муљањем – објашњава Недин.
С обзиром на високу температуру грожђа, највећа винарија у Вршцу, винарија “Драшковић”, одлучила је да бербу обавља ноћу. То раде са два комбајна, док сезонски радници током дана беру плантаже које су неприступачне за велике машине.
Берачи падали у несвест: Берба током августовских врућина не прија ни сезонцима. У првих неколико дана, жене су често падале у несвест услед високих температура, па су многи послодавци пристали да им скрате радно време. Дневнице су остале непромењене, крећући се од 400 до 500 динара по сату.
Никада се у виноград није ишло пре свитања, а сада морамо да кренемо већ око пола шест, како бисмо до подне завршили посао и избегли врућине. Не памтим овако тешку бербу – каже Гудуричанка Маријана Живојнов, која са групом жена из околних села годинама ради у виноградима.
„ГРОЖЂЕБАЛ“ БЕЗ ГРОЖЂА
Ове године се очекује да ће све вршачке плантаже бити обране до почетка традиционалне манифестације „Дани бербе грожђа“, која се одржава трећег викенда у септембру. Виноградари кажу да на популарном „Грожђебалу“ неће бити свежег конзумног грожђа за продају, већ само оног које се чува у хладњачама.
Извор: Новости