Опленачка берба у Тополи окупила 400 излагача, а очекује се 250.000 посетилаца
Већ 60 година у шумадијској општини Топола, одржава се почетком октобра привредно туристичка манифестација „Опленачка берба“. Ове године окупило се око 400 излагача, највише воћара и виноградара из целе Србије, а међу њима се увек налазе и произвођачи који поред домаће радиности у понуди имају и необичне производе, несвакидашње за домаће тржиште.
Ове године обележава се јубиларна 60. Опленачка берба у Тополи. Као и сваког октобра, сама манифестација је привукла најбоље воћаре и виноградаре на једном месту који настављају да негују традицију прослављања завршетка сезоне.
Никола Радовановић, воћар и виноградар из Винче: “Излагање воћа, вино, ракија да се продаје, сира, све по мало. Трудићемо се да буде сваке године све боље и боље”.
Александар Миаиловић, воћар и виноградар из Божурње: “Jа сам излагач мало дуже година. Од малена још. Дека ме је изводио кад сам био мали са шајкачицом. Можда од седме, осме године. Тако да сам то заволео и ето, то као традиција”.
Милан Павловић, воћар и виноградар из Божурње: “Вино ће да буде стварно добро. Шећер је дошао до максимума. На Марлоу је прешао 24. Све је задовољавајуће. Хамбург има 23”.
На разноликим штандовима могу се наћи и несвакидашњи производи попут домаћих путера и качкаваља са тартуфима, папричицама, аронијом и вргањима.
Промена сортимента у борби против утицај климатских промена на виноградарство
Ђорђе Алексић, произвођач сирева и пршута из Крушевца: “Потражња је велика и у принципу ја не стижем да произведем. А до укуса сам дошао експериментисањем. Ништа није нека виша математика. Мало је чудна комбинација, да комбинујеш љуту паприку и аронију, али испадне супер”.
Јовица Кузмановић, произвођач домаћих путера из Аранђеловца: “Тренутно имамо кикирики путер, домаћи орах, лешник, бадем, индијски орах и пистаћ. На идеју сам дошао тако што једноставно је потребно нешто уврстити у здраву исхрану не само код деце, већ и код одраслих.
Око 400 излагача учествује у овогодишњој Опленачкој берби. У славу грожђа окупио се и велики број винарија из различитих крајева Србије.
Ана Јеленковић, Винарија „Јеленковић“, Александровац: “Познат виноградарски крај и винарски крај који има заступљене једне сорте грожђа, праве таква вина. Ми правимо од неких других сорти и онда мало помешамо, наша искуства разменимо. Сви смо повезани на неки начин и не гледамо једни друге као конкуренцију.
Слађана Глишић, директорка ТО Опленац: “Очување традиције и културе је оно што краси ову манифестацију, није само вашар. А негујемо и винску културу. 24 винарије је овде у Тополи регистровано. То су вина која су стигла на трпезе широм Европе и света”.
И ове године очекује се и до 250.000 посетилаца који ће за три дана прошетати улицама Тополе. Тако да се може слободно рећи да је ово једна од највећих привредно туристичких манифестација у нашој земљи.
Извор: РТВ
Фото: Printscreen РТВ, Агробизнис магазин