Image Alt

Чачанске печењаре имају пуне руке посла, а ово су цене

Чачанске печењаре имају пуне руке посла, а ово су цене

Дубоко смо загазили у сезону великих, српских мрсних слава са богатим трпезама. Велики број грађана слави Аранђеловдан, а на трпези као неизоставан специјалитет од давнина је печење. Стога, чачански печењари који су надалеко чувени и познати ових дана имају још више посла, јер потражња за обим српским деликатесом упркос трендовима који пропагирају вегетаријанску исхрану не јењава.

– Велика је потражња ове јесени за печењем, с обзиром да је већина слава била мрсна, ми се трудимо да испоштујемо наше муштерије, да одрадимо све квалитетно и на најбољи могући начин. Данас је Аранђеловдан, који је један од већих слава и ми већ наше пећи овде не гасимо неких три до четири дана, што значи да је потражња за печењем добра”, рекао је за РИНУ Предраг Маринковић, власник печењаре из Парменца.

Илустрација: Људи који славе углавном траже прасеће печење

 

Он је рекао да се цена живе мере прасади креће до 400 динара, док су јагњад око 500 динара.

– Што се тиче печења, то је шаролико. Код мене је 2.000 прасетина, док је 2.700. Људи који славе већином потражују прасетину, што је типично за наш крај, међутим, често се дешава кад се оде на славу сви биркамо више јагњетину”, рекао је Маринковић.

Дакле, мрсна славска трпеза, посебно у чачанском крају не може се замислити без прасећег печења. Али, одмах уз печење ту су и сарме, пите и колачи. Оно што је најважније јесте да не претерујете са храном, нарочито не са масном, како не би угрозили здравље.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on
en_USEnglish