Посни пасуљ по рецепту са Хиландара
Пасуљ, једноставно јело са дубоким коренима у нашој традицији, често се назива и „храна сиромашних“, али је у манастирима добио посебно место – постао је симбол духовне скромности и посне трпезе.
Бели пасуљ је богат бројним здравим нутријентима, укључујући протеине, влакна, гвожђе, магнезијум, калијум, фолну киселину и витаминие Б-комплекса, па је изузетно користан за здравље срца, варење и имунитет.Међу најпознатијим рецептима за припрему овог јела је онај који вековима негују монаси из манастира Хиландар, српске православне светиње на Светој Гори. Њихов начин кувања пасуља није само кулинарски поступак, већ чин посвећења – једноставни састојци, пажљиво припремљени и кувани уз молитву, претварају ово јело у храну за тело и душу.
Хиландарски постан чорбаст пасуљ кува се полако, са мало зачина, али са много стрпљења и љубави. Управо због тога, његов укус је препознатљив и посебан, а тајна је у томе што сваки корак припреме прати скромност и поштовање природе.
Илустрација: Посни пасуљ је изузетно здрав
Због влакана и својих нутријената, пасуљ сматра се најздравијим посним јелом.
Потребно је:
- 500 грама белог, средње крупног пасуља
- 2 шаргарепе
- пола корена целера
- 2 главице црног лука
- 1 чен белог лука
- со и бибер
- 1 кашика слатке млевене зачинске паприке
- ловоров лист
- пола кашичице чаја од нане
- уље
- 1 кашика брашна
- 1 љута сува паприка
- першун
Припрема:
Пасуљ вече пре кувања истребите, оперите и потопите у млаку воду. Сутрадан га оцедите и добро исперите под млазом текуће воде.
Налијте водом и ставите да проври, па кувајте 5-10 минута. Проспире ту воду и налијте нову па ставите пасуљ да се кува.
Додајте исецкан лук, бели лук, очишћену шаргарепу исецечену на крупније комаде, целер, опрану целу љуту суву паприку, нану и ловоров лист.
Кувајте пасуљ око 2 сата на лаганој ватри. По потреби доливајте воду да зрна увек буду потопљена. Пробајте да ли је куван и да ли му је омекшала љуска.
Направите запршку од уља и брашна, склоните са рингле и мешајући додајте алеву паприку. У запршку сипајте хладну воду, промешајте и улијте у пасуљ. Додајте сецкан першун. Кувајте 5 минута уз повремено мешање. Готов пасуљ послужите уз салату од купуса и цвекле.
Извор: https://magazin.politika.rs/scc/clanak/573504/gastronomija/recept-za-corbast-pasulj-postan-pasulj-posni-pasulj-recept-za-postan-pasulj-recept-sa-hilandara-pasulj-sa-hilandara-sveta-gora-atos-monasi-manastir-kako-se-kuva-pasulj
ФОТО: Facebook/ Пријатељи манастира Хиландара