Најбољи рецепт за посни славски колач
Славлење славе је јединствен религијски обичај којим породица поштује не само свеца и Цркву, него и своје претке. Оно што је заједничко свим Србима који славе славу су жито, славски колач, свећа и вино. Када слава пада у среду или петак, она се слави посно, као и свака слава у време Божићног поста, а на трпези је обавезан посни славски колач.
Како нам се ближи Свети Никола, а та слава по правилу треба да се слави посни, доносимо вам рецепт за посни славски колач, који ће вам испасти савршено, чак иако сте почетник у кухињи.
Састојци:
- 1 кг оштрог брашна
- 450 мл воде
- 1 свеж квасац
- 100 мл уља
- 4 кашичице шећера
- 2 кашичице соли
Припрема:
Сједините све састојке додајући их лагано док тесто не постане глатко, а затим га оставите да нарасте. Премажите плех уљем, затим га поспите брашном у танком слоју (пожељно је да буде округли плех). Нарасло тесто премесите на побрашњеној површини па га убаците у плех. Погачу оставите да нарасте један сат, а затим је испеците у загрејаној рерни на 200°Ц. Украсе за славски колач направите по овом рецепту.
Извор: https://zena.blic.rs/tradicija-i-obicaji/najbolji-recept-za-posni-slavski-kolac/4dcscbq