Колико кошта посна трпеза за Бадњи дан?
Бадњи дан и вече проводе се у кругу породице, у свом дому, а најважнији обичај је да се сви чланови окупе за трпезом која је увек посна.
Обичај је да се изјутра полази по бадњак, а да жене остају код куће и припремају вечеру и храну за Божић. Продавци на пијацама су већ сада изнели широк асортиман орашастог и сувог воћа, док рибарнице обилују разним врстама рибе. На тезгама су бадњаци и пшеница а цене су од 150 до чак 1.000 динара за већи бадњак. Жито у саксији је 200, а слама до 150 динара. Што се тиче хране на трпези, за Бадње вече ће се служити посна храна јер се тада и завршава божићни пост.
Посни пасуљ и печена или пржена риба су неизоставни део. Ове године килограм шареног пасуља кошта од 350 (цена у маркетима) до 500 динара (цена на пијацама у Београду). Цена рибе осцилира, нарочито за време поста када поскупи и до 50 одсто. На Бадњи дан се уноси бадњак, симбол здравља и изобиља. Такође, на трпези се морају наћи одређене намирнице која имају своју симболику.
Илустрација: Килограм пастрмке је око 600 динара
Од јела се спрема пасуљ, риба, посна пита и служи се кисели купус. У неким крајевима се служи и печена бундева. Верује се да се пасуљ једе за душе покојника, па се он на трпези налази како бисмо се повезивали са прецима. Неизоставан део трпезе су мед и ораси, суве шљиве и јабуке. У току дана домаћица стави у једно сито све врсте житарица, сувих шљива, ораха, јабука и то све стоји у врху стола где се вечера.
Килограм шарана у маркетима кошта 600, док је пастрмка за 100 динара скупља. Цена килограма свеже пастрмке у рибарницама је 990, док је орада 1.480 динара. Када је реч о цени сома, замрзнути кошта 1.100 динара, док је шаран из Србије припремљен 1.800, а свеж 1.500 динара. Што се тиче десерта, обично се послужује суво и свеже воће, ораси и ситни колачи.
Цена сувог воћа је прошле године скочила од 50 до 100 динара, зависно од врсте. На београдским пијацама оно итекако држи цену, па тако за само 100 грама сувих шљива или смокви морате издвојити чак 300 динара. Суво грожђе и урме могу се наћи по цени од 500 динара по килограму. Ту су и суве вишње, брескве и сушена дуња, све коштају исто – 1.000 динара за килограм, што износи 100 динара за 100 грама овог укусног воћа. За сушене кајсије, треба платити 1.250 динара по килограму.
Илустрација: Цена ораха је и до 1.700 динара по килограму док су суве шљиве до 300 динара за 100 г
На Бадње вече се не излази из куће, нити се коме шта даје и позајмље Не спава се док бадњак не прегори Једу се ораси само за посном трпезом, не осталих дана Божића. За Божић се не једу пачетина, ћуретина и пилетина, јер, како се верује, живина земљу баца иза себе Када се уноси слама, не носе се прљаве чарапе, већ се обувају чисте Не раде се тешки послови. Пази се шта се радите, јер се верује да ће се то радити целе године.
Цене намирница за посну трпезу
- Суве шљиве, 100 г 230-300 динара
- Сува кајсија, кг 1.250 динара
- Суве смокве, 100 г 200-300 динара
- Суво грожђе, 100 г 100 динара
- Урма, 100 г 100-150 динара
- Ораси, 1 кг 1.200- 1.700 динара
- Банане, 1 кг 170-210 динара
- Јабуке, 1 кг 100-160 динара
- Поморанџе, 1 кг 100-200 динара
- Буднева, парче 100 динара
- Ситни колачи, 1 кг 1.000 динара
- Пасуљ, 1 кг 350- 500 динара
- Шаран, 1 кг 700 динара
- Пастрмка, 1 кг 600 динара
- Пита 1 кг 700-900 динара
- Вино, бутељка 700 динара
- Ракија, литар 1.000 динара
- Сокови 600 динара
Када се подвуче црта, припрема трпезе за Бадње вече, за четворочлану породицу, изаћи ће минимално 8.200 динара.
Извор: https://biznis.kurir.rs/novcanik/4331480/cene-uoci-bozica-eksplodirale-evo-koliko-je-novca-potrebno-za-pripremu-posne-trpeze-za-badnji-dan