Image Alt

Домаћинство симболичног назива – Чуваркућа

Домаћинство симболичног назива – Чуваркућа

Спава се на сламарици и једе проја: Биљана се бави сеоским туризмом, гости траже да спавају у кући из 1822.
“Трудим да рудничко-таковски крај представим у најлепшем светлу, правим шнеару, гибаницу, сарму, пасуљ…”
Горњи Милановац – Сеоски туризам, Рудник

Сеоски туризам никад није било развијенији у Србији, али мештани на планини Рудник код Горњег Милановца били су међу првима који су почели да се баве овим послом и то још пре две деценије, док чак ни корона није “потерала” многе баш у рурална подручја. Жељни мира и тишине многи путници намерници пристижу у домаћинство симболичног назива – Чуваркућа. Током летње сезоне показало се да гости највише желе да преспавају у просторијама попут брвнара које чувају аутентичност и дух старих времена.

Тамјан се користи од давнина, али многи не знају како се кади кућа и чему служи

“Људи највише воле да осете ту домаћу атмосферу, стога нам је у плану да, када се стекну услови, прилагодимо најстарију кућу на Руднику, у нашем дворишту за госте. Кућа је из 1822. године и неопходно је да сачува аутентичност, а да се прилагоди госту који жели да преспава у њој. За сада је ово још увек идеја, јер су неопходна већа финансијска средства, али не одустајем, спаваће се на сламарици и гости ће имати прилику да на јединствен начин пропутују по прошлости”, каже Биљана Милосављевић, власница имања.

Фото РИНА

Иако се летња сезона полако примиче крају, за Биљану одмора нема, јер само што је испратила једне госте, одмах стижу нови. Ова домаћица надалеко је позната по спремању одличне домаће хране.

“Нема те манифестације на коју су ме позвали да се нисам одазвала, као амбасадор овог краја увек се трудим да рудничко-таковски крај представим у најлепшем светлу. Природне лепоте планине Рудник, али и традиционална српска храна попут чувене шнеаре неизоставна је на нашој трпези, као и млечни производи, гибаница, проја, сарме, пасуљ, али и јагњеће и прасеће печење.

Фото РИНА

Када је реч о слатким посластицама, увек је присутна шнеара, али и торте попут Габон, за коју имам посебан рецепт и нема тог госта који се није одушевио и тражио парче више”, каже Биљана за РИНУ.

Двориште које је више пута освајало престижне награде за најлепше с правом носи тај епитет, јер Биљана га са посебном пажњом уређује, додавајући му стално неке новине.

Доживела је дочек у Србији какав није ни сањала, проглашена за светицу православља упркос томе што је била католкиња

Ружа ветрова, прегршт планинских извора са здравом пијаћом водом, борова и храстова шума, стазе здравља, али и традиционална српска храна, све је то уклопљено у богату туристичку понуду оних који су попут Чуваркуће искористили потенцијале које планина Рудник има у изобиљу и учинили себе видљивим на туристичкој мапи Србије.

Фото: РИНА

Извор: https://biznis.telegraf.rs/agro-biz/3732739-biljana-se-bavi-seoskim-turizmom-na-planini-rudnik

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on
en_USEnglish