Image Alt

Јагоде чувају срце, плућа и умањују бол

Јагоде чувају срце, плућа и умањују бол

Сочне, црвене и укусне јагоде су многима асоцијација на безбрижне дане детињства када су се брале онако са земље, на мамину торту и бакино слатко припремљено са љубављу. То је прво воће које стиже у пролеће, а кад заруде јагоде то је сигуран знак да је дошло лепо и топло време. Јагоде расту у шумама као самоникло биље, плод је мањи и укуснији у односу на сорте које су се одомаћиле у нашим баштама. Осим што су здраве и сласне јагоде су и изузетно лековите биљке. Поштовао их је и Васа Пелагић, народни учитељ и најпознатији српски травар који је тврдио да је чај од лишћа јагоде здравији од најчувенијих кинеских и руских чајева.

Илустрација: Верује се да јагоде имају  афродизијачка својства али то није научно доказано

ЛЕКОВИТА СВОЈСТВА
Јагода (лат. Fragaria) је вишегодишња зељаста биљка из породице ружа. Због срцоликог облика и јарко црвене боје стари Римљани су веровали да има афродизијачка својства, мада то наука никад није доказано. Одлично се слажу са чоколадом и шампањцем, јер појачавају укус овог пенушавог вина.
У Србији се гаји око педесетак сорти од оних са богатим бокорима и пуних плода до све заступљенијих висећих и хоризонтално посађених јагода. Плод чини 60 посто воде и око 12 одсто шећера, богате су витамином Ц, па један оброк овог воћа обезбеђује организму 140 одсто потребног витамина Ц у току дана. Богате су влакнима, витамином А и гвожђем, па ојачавају артерије и надбубрежне жлезде. Веровали или не, али само осам јагода има више витамина Ц од једне поморанџе. Јагоде садрже у већој количини природни облик фолне киселине, који је важан састојак у стварању крви и учествује у метаболизму аминокиселина. Недостатак овог витамина изазива малаксалост и анемију, а недовољан унос повећава ризик од карцинома дебелог црева. Јагоде су четврте по реду на листи намирница са највећом концентрацијом антиоксиданата и у овом воћу га има седам пута више него у јабукама или бананама.

Илустрација: Јагоде умањују бол па се користе као природни аспирин

УМЕСТО АСПИРИНА
Истраживања су показала да јагоде могу помоћи при регулацији шећера у крви, а само једна шоља дневно свежих јагода може да игра велику улогу у превенцији крвних болести. Ниво шећера у крви повезан је са гојазности, променама расположења, дијабетесом и хипогликемијом. Имају антиупална дејства, а наука је доказала да јагоде смањују маркере упале. Препоручује се да их конзумирате три пута недељно како бисте смањили ризик од упала. Јагоде играју значајну улогу у превенцији настанка болести срца и артритиса, садрже антоцијанине који помажу при сагоревању масних наслага на телу, чак повољно утичу и на краткотрајно памћење и помажу код опекотина.
Јагоде имају и својства аналгетика, па ако вас заболи глава не посежите за аспирином већ поједите јагоде. За разлику од аспирина који садржи ацетилсалицилну киселину, јагоде садрже природне салицилате. Најбоље је јести их свеже између оброка, кад су незаслађене шећером гасе жеђ, а могу их јести и дијабетичари. Пуне су антиканцерогених материја. Њихови флавоноиди се боре са канцерогеним ћелијама и спречавају њихову способност да се умноже. Једном речју јагоде чувају срце, плућа и дебело црево.

Илустрација: Јагоде се користе и за негу и лепоту

 

ИЗБЕЉУЈУ ЗУБЕ
Јагоде су одвајкада биле познате и као одлично средство за улепшавање и подмлађивање. Даме из високог друштва у Наполеоново време купале у соку од десет килограма јагода да би имале белу, меку и глатку кожу, а данас се најчешће користе маске од јагода за лице. Уместо скупих препарата за избељивање зуба користите јагоде које уклањају наслаге на зубима. Једноставно пресеците плод, истрљајте зубе и деси, а потом исперите уста за снежно бели осмех.
Осим плода лековит је корен и лишће јагода које се бере младо с пролећа, осуши у хладовини и користи за припрему чајева. Помаже код сметњи са пробавом, лечи екцеме, упале грла и прехладе, а помаже код костобоље и артритиса. Пије се три пута дневно после јела или се испирају уста са овим чајем.
Приликом куповине јагода бирајте зреле, чврсте плодове обавезно са петељком без белих или зелених врхова. Неопране јагоде чувајте у фрижидеру максимално два дана. Опране јагоде можете и да замрзнете, а касније их користите за припрему разних кремова и сладоледа. У замрзивачу могу да се чувају најдуже 12 месеци.
Једина мана јагода је што код одређеног броја људи изазивају алергијске реакције и тада је најбоље потпуно их избацити из исхране.

Извор: Агробизнис магазин

ФОТО: Pixabay

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on
en_USEnglish