Џем од шљива од само два састојка за укус који се памти
Јесен је време када се традиционално припрема зимница. А нема домаћинства у коме се не прави џем од шљива. Ово воће богато витаминима даје и најукуснији џем који се одлично слаже са палачинкама
Постоје бројни рецепти за овај слатки деликатес и сваки има неку своју малу тајну, али је суштина да се погоди онај традиционални укус који сви ми памтимо још из детињства. Како откривају старије домаћице тајна је сталном мешању током кувања како се џем не би залепио за шерпу и изгорео. Због тога је потребно да ватра буде умерена како би се лепо укрчкао а вишак воде испарио.
Састојци:
- 5 кг неољуштених шљива
- 1 кг шећера
Припрема:
Воће оперите, повадите коштице и самељите на машини за млевење меса. Сипајте смесу у ширу шерпу и најпре мало прокувајте шљиве како би пустиле своје природне сокове. Кад већ почне да се формира маса тек онда додајте шећер и мешајте док се не истопи и сједини са шљивама. Стално мешајте да џем не загори. Неко у ову смесу додаје ванилин шећер или чоколаду како ко воли, али најлепши је кад остане добро познат укус шљива. Џем је готов кад је маса толико густа да кад промешате вајрачом остаје празан део на дну шерпе. Сипајте у стерилисане тегле, затворите и упакујте га у старо ћебе да се постепено охлади наредних 24 сата, па га сложите у оставу и по потреби користите.
Извор: Етно Србија
ФОТО: Pixabay