Здрав и укусан домаћи сок од кајсије
Време је кајсија које су изузетно здраве па их у овом периоду треба јести што више. Сад је и време за припрему домаћег џема, мармеладе али и сока од кајсије.
Поклањамо вам рецепт за домаћи густи сок од кајсија по рецепту наших бака. Припрема се једноставно, изузетно је здрав и без конзерванса.
Састојци:
- 5 кг кајсија
- 500 г шећера
- 1 екстракт ваниле
- 3 л воде
Припрема:
Кајсије опрати и очистити од коштица. Самлети у мултипрактику или на машини за месо. Додати шећер и воду. Поклопити и оставити на хладно преко ноћи. Ставити да се кува сок са аромом ваниле, кад прокључа, кувати још 10 минута. Флаше опрати стерилисати у загрејаној рерни. Сок процедити кроз ситну цетку или пасирку за парадајз, а можете оставити и пулпу ако волите, па сипати у флаше. Умотати у ћебе и оставити да се тако постепено хлади преко ноћи. Од 5 кг кајсије добија се око 7 литара густог сока.
Извор: Етно Србија
ФОТО: Pixabay