Бакини рецепти против прехладе
Јесен а посебно зима је време када су учестале прехладе. У питању је блага вирусна болест коју узрокује неки од бројних вируса и захвата слузницу горњих дисајних органа, најчешће носа и грла. Благог је тока, траје неколико дана и обично пролази без компликација. Симптоми прехладе јављају се постепено – шмрцање, зачепљен нос, кијање и бол у грлу. Понекад може да се јави умор, главобоља и благо повишена температура.
У борби против прехладе најчешће су најефикаснији бакини рецепти који се могу припремити од намирница које свака породица углавном већ има у кући. У првој линији борбе против прехладе је лимун, а стручњаци препоручују да се већ са првим симптомима прехладе повећа унос витамина Ц на један грам три пута дневно. Осим као додатак чају, лимун се препоручује и за инхалацију јер делује као природни антибиотик. За инхалацију могу да послуже и чајеви или есенцијална уља еукалиптуса, мајчине душице, бора, лаванде…
Илустрација: Бели лук је најјачи природни антибиотик, мана му је што изазива непријатан задах
Наше баке “клеле” су се у бели лук који је један од најјачих природни антибиотика који успешно елиминише готово све врсте прехлада. Најефикаснији је у сировом стању, а мана му је јак мирис који настаје због ензима алицин који може да се задржи у организму и до 24 часа. За уклањање непријатног задаха белог лука препоручује се жвакање свежег першуна или слачице која би требало да елиминише мирис.
Прополис и мед су још један природан начин који може да помогне да се ублаже симптоми прехладе. Мед се може комбиновати са лимоном, ђумбиром, циметом, разним врстама чајева и шта год да одаберете нећете погрешити. Упаљено и болно ждрело још један је од непријатних симптома прехладе, а у таквим ситуацијама може да помогне испирање грла чајем од жалфије или комбинација воде и јабуковог сирћета, и то у размери чаша топле воде и кашика сирћета.
Илустрација: Кувано вино са бибером је ефикасан лек против прехладе
Руси, који су познати по неговању традиционалне народне медицине, препоручују напитак од рена и меда. Наиме, у чашу топле воде дода се једна кашика свеже изренданог рена, кашика меда и мало каранфилића. Све се добро промеша, и пије се током дана по неколико гутљаја.
И за крај помало заборављен, али врло ефикасан лек против прехладе – вино са бибером. Око 100 мл вина се угреје, у то се дода четвртина кашичице млевеног бибера и кашика меда. Све се промеша и топло попије, најбоље пред спавање, а прехлада је као руком однета..
Извор: Етно Србија
ФОТО: Pixabay