Рецепт из ратног кувара за ајвар без црвене паприке
Ајвар је специјалитет балканске кухиње направљен од црвене паприке. Ипак, у рецепту из 1915. црвене паприка уопште нема.
Преносимо вам рецепт за “српски ајвар”, наводно објављен 1915. у ратном кувару.
“Узми три повећа модра патлиџана, мети их на јаку жеравицу да се пеку – сад узми 4 зелене паприке – бабуре и испеци их на плочи од огњишта. Кад буде то печено, паприке мети у хладну воду, а патлиџан ољушти, али пази да месо од патлиџана остане чисто. Узми паприке и скини горњу кожу, мети паприке и патлиџан у дрвену ступу, у ком је већ утучено 3-4 чешља бијела лука, све то заједно добро утуци са дрвеним тучком, да буде пођеднако ситно, саспи у чинију и додај три-четири главице на треници истрвена лука, осоли, сирћетом окисели, мети три четири кашике фина зејтина, добро све то измешај, прели још мало зејтином и носи на сто. Овако зготовљен ајвар може се на хладовини одржати више дана.”
Извор: https://www.nezavisne.com/zivot-stil/hrana-pice/Srpski-ajvar-bez-crvene-paprike-Recept-objavljen-u-ratnom-kuvaru/786507