Kачамак из Медвеђе – кулинарска легенда тежа од 100 килограма
У селу Медвеђа, недалеко од Деспотовца, кулинарски подвиг који је изазвао дивљење и послужио као сведочанство традиције – качамак тешак више од 100 килограма! Господин Радиша Радосављевић, који се већ пети пут упушта у припрему гигантског качамака, оборио је сопствени рекорд, доказујући да ово јело није само храна, већ и симбол културног наслеђа.
Радосављевић је овог пута припремио качамак од невероватних 101 килограма, користећи 65 литара воде, килограм соли, два литра уља и 48 килограма кукурузног брашна. Његово залагање и мајсторство одражавају поштовање према традицији и истрајности његовог краја, где је качамак вековима био основни оброк, посебно у тешким временима.
Како је све почело?
Овај домаћин из Медвеђе, који обрађује 65 хектара земље, објашњава да качамак није случајан избор. Његовим речима, „Качамак је нас отхранио када није било струје, када се ишло трбухом за крухом.“ Традиционално, брашно је млевено у воденицама, које су некада биле уобичајене, али је данас у његовом крају остала само једна поточара.
Када су у питању вештине у припреми, Радиша каже да је тајна у брашну: добро кукурузно брашно неопходно је за прављење правог качамака. За овај велики подухват потребно је око два сата непрекидног кувања, а процес захтева доста снаге и помоћ пријатеља како би се качамак изливао и мерио.
Традиција на столу и нови рекорди
Радосављевићев качамак је имао пречник од 177 сантиметара и дебљину од 4,5 сантиметара. Овај кулинарски подухват изазвао је велику пажњу локалне заједнице, а качамак су дегустирали жири и мештани. Видео и подаци ће бити послати Гинисовој књизи рекорда, где Радиша већ држи титулу рекордера.
Качамак је некада био на централном месту сваке трпезе, око које се окупљала породица, и овог пута, Радосављевић је својим подухватом вратио стару славу овом скромном, али моћном јелу.
Извор: РТС