Image Alt

Јела са укусом ракије

Јела са укусом ракије

Ракијска култура је нови израз који се све више користи у туристичким организацијама и међу технолозима дестилације, а уз њега иде још један ништа мање рогобатан: „упаривање ракије”. Односи се на праксу да се туристима, гостима специфично мезе или храна понуде уз одређену врсту ракије. Према штампаној брошури Туристичке организације Крагујевца, енолог Никола Биорчевић, пионир у овој области, дао је неколико занимљивих предлога шта се уз коју врсту капљице може закусати. За аперитив тако предлаже траварицу, ракију на бази шљиве са шеснаест ароматичних лековитих трава, која отвара апетит.

Кајсијевача се служи уз куглице моцареле, укуван сос од кајсије и прелив од бундеве или с неким блажим сирним намазом и сувом кајсијом.

Виљамовка „иде” с печеном крушком, сиром едамером, а може и с моцарелом уз кришке сушене крушке. Уз кајсију, виљамовку и дуњевачу, млади сиреви неутралних укуса су увек добар избор.

С дуњевачом најбоље се „слаже” тиквица пуњена сосом од меса и соје или полумасни сир гауда, као лагано мезе.

Уз шљиву препеченицу одлично „иду” месо и одлежани сиреви: рецимо, ћурећи филе и прелив од горгонзоле. А која ће врста меса и на који начин бити спремљена увелико зависи од старости саме ракије. Тако уз шљивовицу одлежалу десет година, с аромом дима, повученом из храстових бурића, најбоље ће „лећи” бифтек с роштиља, сервиран са сосом од зеленог бибера или као лаганија варијанта, суве шљиве обавијене пршутом.

За шљивовицу старију од петнаест година препорука је димљена вешалица у сосу од сувих шљива.

А за сам крај, уз крем торту од ваниле као десерт, неизоставно ће „доћи” чашица слаткасте медоваче.

За разлику од других пића, справљених од пшенице, кукуруза или кромпира, наше се ракије праве од чистог воћа и због тога их је могуће ускладити с разним врстама хране.

 

Илустрација: С дуњевачом најбоље се „слаже” тиквица пуњена сосом од меса и соје или полумасни сир гауда

СВИЊСКИ ФИЛЕ ПУЊЕН МАРИНИРАНОМ ШЉИВОМ

Потребно је:

  • 200 г свињског филеа
  • 30 г сланине
  • 50 г сувих шљива
  • 70 г шаргарепе
  • 20 г прокеља
  • 20 г тиквица
  • 10 г лука арпаџика
  • 10 г чери парадајза
  • 3 мл ракије од шљиве
  • 20 г месне супе
  • 50 г путера
  • со, бибер,зачинско биље

Припрема:

Очишћен свињски филе отворити и напунити сувом шљивом, која је претходно маринирана ракијом од шљива, па сланину исећи на шните и обложити филе. На загрејаном тигању опећи филе са свих страна и допећи у рерни. Очишћену шаргарепу скувати, па изблендирати са 10 грама путера и зачинима. Прокељ и лук скувати и заједно с обликованом тиквицом пропржити и зачинити. У тигањ у коме је опечено месо додати супу, а кад прокува, додати остали путер и зачине, па дотерати густину и служити као сос. Сервирати с пиреом од шаргарепе, преко ставити обликовано месо, поређати поврће и улити сос.

МАРИНИРАНА ЛОСОС-ПАСТРМКА С ВИЉАМОВКОМ

Потребно је:

  • 200 г лосос-пастрмке
  • 50 г крем-сира
  • мало ђумбира
  • 15 мл виљамовке
  • 80 г шећера
  • 10 г жутог шећера
  • 30 г морске соли
  • 20 г шалот лука
  • 10 г мирођије
  • 50 мл маслиновог уља
  • 30 г крушке виљамовке
  • 10 г младих изданака зелене салате

Припрема:

Обликовати лосос, те помешати шећер, жути шећер и со. Лосос прелити виљамовком и обложити мешавином соли и шећера, па оставити да одстоји 12 сати. Лосос пећи у плеху обложеном папиром за печење 15 минута у рерни загрејаној на 200 степени Целзијуса.

Крем-сир маринирати ђумбиром. Мирођију помешати с маслиновим уљем и оставити да одстоји. Обликовати потом крушку и испоширати у води, шећеру и с виљамовком. Салату обликовати, прокувати у сланој води и запећи.

Сервирати лосос на тањиру уз маринирани крем-сир, улити уље од мирођије, те на крају поставити лук, салату и крушку.

Илустрација: Салчићи су старински и врло укусани колачи

САЛЧИЋИ

Потребно је:

  • 1 кашика масти
  • по један прстохват соли и шећера
  • 1 лимун, сок и кора
  • 2 дл хладне воде
  • 2 јајета
  • 2 жуманцета
  • 1/2 дл ракије шљивовице
  • 650–700 г меког белог брашна
  • 200 до 250 г сала
  • пекмез од шљива
  • прах шећер с ванилом

Припрема:

Узети ванглицу за мешење, па у њу сипати једну велику кашику масти (врхом пуну као да сипате шећер, а не маст), прстохват соли, прстохват шећера, сок и нарендану кору од једног лимуна, 2 дл хладне воде, шљивовицу, 2 цела јајета и 2 жуманцета. Све то мало пропустити кроз прсте, па додати брашно. Количина брашна зависи од величине јаја и лимуна. Тесто не сме да се лепи за руке. Месити га пет минута да буде меко, глатко и еластично. Затим га прекрити чистом, сувом крпом и оставити на собној температури око сат времена да се одмори.

У међувремену припремити сало. Битно је да је с њега скинута опна и да су уклоњене ситне црвене жилице. Можете га самлети на машини за месо, у мултипрактику, тако да буде пенасто и лако мазиво. Кад се тесто одморило, расклагијати га у правоугаоник дебљине око пола сантиметра, равномерно га премазати танким слојем сала и почети с преклапањем. Тесто се премазује и преклапа три пута, увек на исти начин. Сваки пут га оставите да се одмори 15 минута и нарасте, а затим га поново разваљајте и премажите млевеним салом. Четврти пут га разваљајте и исеците на траке и комаде жељене величине и филујте пекмезом, по укусу.

Извор: https://magazin.politika.rs/scc/clanak/497501/gastronomija/jela-s-dodatkom-rakije#google_vignette

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on
en_USEnglish