Чувени мокрински лиснати сир: понос Србије
Мокрински лиснати сир, аутентичан и јединствен производ Војводине, не само да представља део српске гастрономске традиције већ га све чешће цене и у европским земљама. Овај деликатес може да се прави само у појединим крајевима Војводине, где природни услови, одговарајуће испаше и свежина домаћег млека омогућавају стварање врхунског укуса и квалитета. У месту Мокрин, надомак Кикинде, свако ко се упути у потрагу за овим чувеним сиром, добије прилику и да прошета улицама којима је некада корачао познати песник Мирослав Антић – симбол овог места које баштини културу, образовање и гастрономске специјалитете.
Наш пут до правог мокринског лиснатог сира води нас до куће Мире Бибер, искусне домаћице и наследнице знања о припреми сира које јој је пренела њена бака. Већ деценијама, госпођа Мира негује и преноси овај стари рецепт, чинећи да мокрински лиснати сир остане непромењен и јединствен.
„Мокрински сир настаје само у Војводини, јер је терен на коме говеда пасу од кључне важности,“ објашњава Мира. „Искључиво користимо домаће млеко, које има посебан укус због разноврсне паше. Зими, када кравама дајемо суву храну, млеко добија нешто другачију арому, али летња испаша враћа тај карактеристични укус. Раније, бака је сир правила од овчијег млека. Сиреви су сечени у кришке и ређани у кацу са сољу.“
Процес припреме мокринског сира захтева посебну термичку обраду, која му даје изразито лиснату структуру и специфичну конзистенцију. Управо због те припреме и посебности локалне климе, мокрински сир је јединствен у својој врсти и тражен је широм Србије и изван њених граница. „Често нам долазе људи из разних крајева, па чак и из других земаља, да би пробали и понели кући овај сир,“ додаје Мира с осмехом.
Овај сир може бити пуњен разним састојцима, чиме се даље обогаћује његова гастрономска разноврсност. Може се правити са туцаном паприком, босиљком, печеним сусамом, маслинама или чак вишњама, од којих се може припремити и сирна торта. Чува се у фрижидеру до пет дана, након чега се мора или конзумирати, или замрзнути како би се сачувао његов јединствени укус.
Свака посета Мокрину и сусрет са домаћицом попут Мире Бибер прилика је да се доживи не само традиција прављења лиснатог сира, већ и дух војвођанског гостопримства.
Извор: РТВ