Стари рецепт за питу бундевару меку као душа
Јесен је време за бундеву која је изузетно здрава. Од ње се могу правити најразличитија јела али најслађа је сигурно пита бундевара. Она је симбол не само јесени већ и жетве па се некад редовно припремала да се почасте комшије које су помагале у сеоском домаћинству за бербу.
Нема ништа лепше него кад цела кућа замирише на питу и пробуди успомене на детињство. Сремци тврде да је најлепша она са растезаним тестом које данас праве тек понеке домаћице. Најчешће се користе готове коре чиме се штеди време, а лепота овог слаткиша је у његовој једноставности.
Свака домаћица има неки свој рецепт за питу бундевару, али и по неку тајну како да буде мека као душа и сочна.Поклањамо вам рецепт за ову српску посластицу.
Састојци:
- 500 г танких кора за питу (најбоље танких)
- 1 кг рендане бундеве
- чаша од 180 мл јогурта
- 180 мл уља
- чаша гриза
- две чаше шећера
- прашак за пециво
- кесица цимета (по жељи)
- шећер у праху
Припрема:
У посуду помешајте јогурт, уље, гриз, шећер и прашак за пециво, па благо измешајте варјачом.Узмите једну кору, по њој кашиком сипајте мало фила, одозго ставите другу кору, опет сипајте мало фила, па ставите око 150 грама изрендане бундеве. Уколико волите цимет, поспите мало овог ароматичног зачина преко бундеве. Уролајте питу, премажите је са мало фила, па је спустите у подмазан плех.Поступак поновите све док не потрошите све коре и фил.
Од једног паковања кора требало би да добијете осам прутева пите. Пеците на 180 степени док бундевара не порумени. Кад се мало прохлади исеците на комаде поспите шећером у праху и послужите.
Извор: Етно Србија
ФОТО: Printscreen Youtube Домаћи рецепти