Image Alt

Српска оаза козијег сира

Српска оаза козијег сира

Село Кукујевци, смештено на 12 километара од Шијида у подножју Фрушке горе, не само да је познато по својој живописној природи, већ и по квалитетним пољопривредним производима. С више од 2000 становника, Кукујевци су једном били проглашени за најуспешније село у Србији, а данас у њему функционише јединствена млекара која производи 100% козији сир под брендом “Козара”.

Производња козијег сира у Кукујевцима започела је пре 15 година, у време када овај производ није био популаран у Србији. “Генерално, козији сир није био толико раширен, можда само 2% становништва конзумира козији сир,” истиче власник млекаре. Сви они који су у почетку веровали у потенцијал козијег млека данас су постали лидери у производњи, а значајан део производа одлази на извоз.

Капацитет млекаре износи 2000 литара дневно, а могућности производње су још веће. “Можемо да обрадимо и 4000 литара млека у две смене, али за сада радимо само једну смену,” објашњава власник. Пре него што постане сир, козије млеко пролази кроз компликован процес, зависно од врсте сира. Од 4 до 12 литара млека потребно је за килограм козијег сира, а у понуди су меке и полутврде варијанте, димљени сиреви, крем сирови и познати француски сиреви са белим плеснима.

Сарадња и квалитет млека

Млекара има добру сарадњу са кооперантима, а квалитет млека зависи од одгајања сусанских коза. “Радимо селективно припуштање како бисмо осигурали прераду млека током целе године,” наводи власник. Поред сира, у производњи су и ферментисани производи као што су јогурт и пробиотички напитак “Чудо”. Упркос растућој свести о здравственим предностима козијег сира, потражња у Србији и даље није велика. “На нашем тржишту трудимо се да нађемо купце, а највише испоручујемо у Београд, у ресторане и мале пекаре,” објашњава власник. Њихови производи су присутни и у винаријама и етноселима широм Србије, а козији сир важи за један од најздравијих сирава, богат протеинима, минералима и здравим мастима. Незаменљиви део сваке млекаре је лабораторија. “Испитујемо сирово млеко на пријему, радимо хемијске анализе и антибиотике,” наводи власник. Ово осигурава висок квалитет производа, који је упркос недостатку сертификата органске производње, у домену здравих производа. Кукујевци представљају пример како мале производне јединице могу бити успешне у данашњем тржишту. Производи из ове млекаре не само да нуде квалитет и укус, већ и преносе историју и традицију села. Уверени смо да ће интересовање за козије производе расти, а млекара “Козара” ће наставити да се бори за позицију лидера у производњи козијег сира у Србији. Извор: РТС ЗНАЊЕ ИМАЊЕ ФОТО: АГРОПРЕСС

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on
en_USEnglish