Сиреви са укусом природе: Од пашњака до патента
На падинама источне Србије, у селу Доња Мутница, где пастирски дух и љубав према традицији и даље цветају, сиреви постају много више од обичног оброка. Локални сточари, попут породице из овог краја, стварају праве гастрономске делиције које одражавају богато наслеђе и укус природе. Њихов сир, направљен од чистог овчијег млека, одише аромама биља из окружења — оригано, туцана паприка, сусам, и чак егзотичне шитаке печурке.
Овај кутак Србије поноси се својом “Сиријадом” — фестивалом посвећеним сиревима, где се окупљају произвођачи из свих крајева земље. Доња Мутница је део ширег пројекта “Путеви сира”, који повезује седам општина са циљем промоције најбољих произвођача. Овде се сиреви не само праве, већ и иновирају, са комбинацијама укуса које доносе свежи ветар у традиционалну производњу. Као пример, једна од породица из Болеваца прави сиреве са маслинама, першуном и чак са тартуфима. То су укуси који су освојили бројне награде, укључујући и престижног “Оскара” за етно бренд.
Манифестације и туризам
Кроз манифестације попут кривовирске “Сиријаде”, овај крај не само да чува своју традицију већ и отвара врата сирном туризму. Током октобра, Бабушница постаје центар љубитеља сира, где посетиоци могу уживати у разним сиревима, али и у природним лепотама и културном наслеђу овог подручја. Производња ових сирева није само храна; то је начин живота који спаја прошлост и будућност, традицију и иновацију.
Иако ови сточари и даље чувају древне технике прављења сира, они су такође усмерени на будућност. Неки су већ патентирали иновативне методе и нове рецептуре, а сиреви из овог краја све више освајају тржишта у Србији и шире. На сваком кораку “Путева сира” могу се пронаћи јединствени укуси који преносе приче ових вредних људи и њихових крава, оваца и коза.
Овај пут сира је заправо пут кроз историју, културу и гастрономију Србије, а за све љубитеље доброг укуса — ово је неизоставна станица.
Сиреви као уметност
Сир из Доње Мутнице и околине није само производ традиције, већ и резултат богатог биодиверзитета који овај крај нуди. Произвођачи комбинују разне зачине и додатке, као што су оригано, туцана паприка, сусам, шитаке печурке и локално биље, да би створили праву палету укуса. Један од најпопуларнијих производа је топљени сир са павлаком, који је локални деликатес и често се упоређује са домаћим маслацем, ручно прављеним на старински начин.
Овчији сир је међу најцењенијим, и то чисто овчији, који кошта око 1200 динара за килограм. Овај сир је цењен због своје пуне масноће и интензивног укуса који преноси мирисе пашњака на којима овце пасу. Поред класичних врста сира, произвођачи из Доње Мутнице експериментишу и са разним додатцима као што су маслине, першун и мирођија, док нови укуси тек долазе у производњу.
Јединственост ових сирева лежи у томе што су многи од њих прављени по иновативним методама које су у процесу патентирања. На пример, један од најпознатијих производа је печени сир, који се комбинује са говеђом пршутом и мангулицом, а све то пече се на традиционалном начин на пуцару. Сир са тартуфима, иако не продају јавно, прави се за посебне купце и важи за један од најлуксузнијих производа овог краја.
Произвођачи истичу да су њихови сиреви другачији од класичних качкаваља, те да су са разлогом већ освојили бројне награде, укључујући и “Оскара” за етно бренд, чиме су постали један од најпрепознатљивијих етно производа у Србији.
Извор: Знање имање, РТС