Image Alt

Сатараш или бећарац, сличности и разлике

Сатараш или бећарац, сличности и разлике

Шта је старије – кокошка или јаје? За неке је питање бећарца и сатараша јако слична ствар, док другима, пак, уоште није.Сатараш или бећарац? Па, зависи…

Класичан сатараш је јело које се углавном прави од паприке, парадајза и неизоставног црног лука.

Неки га једу као пређело, други као засебно јело уз неко месо или пиринач.

Наравно, има више различитих рецепата, па га онда неко прави и са шаргарепом, тиквицама или патдлиџаном. Опет, неки не могу да замисле сатараш без јаја, белог лука, неки, пак, додају и бибер и оригано.

Добро, све ово мање више знамо. Рецепти се разлику од регије у којој живите, пошто сваки крај има неке своје обичаје односне укусе које више воли.

Илустрација: Парадајз и паприка су најважнији састојци сатараша

 

Е, добро све ово већина већ зна. А која је разлика између сатараша и бећарца?

У појединим куварима, на пример у Народном кувару Спасеније Пате Марковић, као и одређеним пределима као што су неки делови Војводине – одговор је јако прост.

У бећарац се убацује и месо, а у сатарш не. Најчешће је у питању ситно исецкано свињско месо, међутим има случајева да га неко спрема и са пилетином.

Састојци:

  • црни лук – 2-3 главице
  • паприке бабуре 5 ком
  • парадајз 3-4 ком
  • уље 4 кашике
  • бели лук чен или два ( по жељи )
  • jаја – 2 или 3 ком ( по жељи )
  • со и бибер ( по жељи )
  • oригано ( по жељи )

Припрема:

Прво загрејте уље, па затим у њега ставите црни лук и динстајте неко време да смекша. После ставите и паприку исечену на тракице, па онда издинстајте са луком.

У врелу воду ставите парадајз неколико минута, а кад се охлади скините му кожицу. Кришке парадазја додајте помешајте у шерпи са паприком и луком.

Илустрација: Умерено динстање највише 15 минута је довољно за припрему сатараша

 

Динстајте на умереној температури 10-15 минута. Уколико желите, у зависности од вашег укуса, онда можете додати бели лук, оригано или бибер. Ако се одлучите да додате помешајте све то заједно и династајте још неко време.

Умућена јаја ( и то је по жељи) додајте преко свега тога и – ГОТОВО!

Извор: https://superzena.b92.net/saveti.php?yyyy=2023&mm=07&nav_id=2358613

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on
en_USEnglish