Image Alt

Пекмез од шљива из рерне по старинском рецепту

Пекмез од шљива из рерне по старинском рецепту

Август је месец када шљиве достижу своју пуну зрелост и када је сезона бербе у пуном јеку. Ово је идеално време за прављење разних прерађевина од шљива, укључујући и домаћи пекмез.

Приликом куповине шљива, за зимницу је важно бирати зреле плодове који су сочни, слатки и без знакова црвљивости или оштећења.

Шљиве (лат. Prunus domestica) су воће које припада породици ружа (Rosaceae). Оне су изузетно хранљиве и богате витаминима и минералима, укључујући витамин Ц, витамин К, витамин А, калијум, и дијетална влакна.

Шљиве су познате по свом слатком и сочном укусу, а могу бити плаве, љубичасте, жуте или црвене боје.

У нашим крајевима, најчешће се узгајају сорте као што су Бистрица (позната и као Пожегача), Стенли и Чачанска родна. Шљиве се користе за прављење разних прерађевина, укључујући ракију шљивовицу, суве шљиве, компоте, џемове и пекмезе.

Илустрација: Важно је да шљиве буду здраве и зреле

Пекмез од шљива из рерне – рецепт наших бака
Пекмез од шљива је традиционална посластица која се прави од зрелих шљива. Ево једноставног рецепта за прављење пекмеза од шљива из рерне, по старинском рецепту наших бака. Овај рецепт не захтева стално стајање поред шпорета, што га чини идеалним за савремене домаћице.

Састојци:

  • 5 кг зрелих шљива
  • 1 кг шећера (или по укусу)
  • прстохват соли (по жељи)
  • цимет или рум (по жељи)

Припрема:

Шљиве добро оперите, преполовите их и извадите коштице. Ставите их у велику шерпу или тепсију.

Поспите шљиве шећером и прстохватом соли. Ако желите, можете додати и цимет или рум за додатни укус.

Оставите шљиве да одстоје неколико сати или преко ноћи како би пустиле сок.

Печење у рерни: Загрејте рерну на 200°Ц. Ставите шерпу или тепсију са шљивама у рерну и пеците око 2 сата. Повремено промешајте шљиве како би се равномерно пекле и како би се шећер отопио.

Након 2 сата, проверите густину пекмеза. Ако желите гушћи пекмез, наставите печење још 30 минута до сат времена, повремено мешајући.

Када пекмез постигне жељену густину, извадите га из рерне и још врућег сипајте у стерилисане тегле. Затворите тегле поклопцима и окрените их наопако на неколико минута како би се створио вакум.

Чување: Оставите тегле да се потпуно охладе, а затим их чувајте на хладном и тамном месту.

Илустрација: Стерилизација тегли је изузетно важна како се пекмез не би покварио

4 начина да стерилишете тегле
Стерилизација тегли је кључна за очување зимнице и спречавање кварења. Ево неколико метода које можете користити. Свака од ових метода је ефикасна, па изаберите ону која вам највише одговара.

1. Стерилизација у рерни

Оперите тегле и поклопце топлом водом и сапуном, а затим их добро исперите. Уклоните све етикете са тегли. Ставите тегле на решетку у рерни, пазећи да се не додирују.

Загрејте рерну на 130°Ц. Оставите тегле да се стерилишу око 20 минута.

Извадите тегле из рерне и ставите их на чисту површину да се охладе.

2. Стерилизација у микроталасној пећници

Оперите тегле топлом водом и сапуном, а затим их добро исперите.

Ставите мокре тегле у микроталасну пећницу и укључите је на највишу температуру на 30-45 секунди.

Поставите тегле на чисту крпу или папирни убрус да се осуше.

3. Стерилизација кувањем

Оперите тегле и поклопце топлом водом и сапуном, а затим их добро исперите.

Ставите тегле и поклопце у велику шерпу са водом, тако да буду потпуно потопљени. Пустите воду да проври и кувајте најмање 10 минута.

Извадите тегле и поклопце из воде и ставите их на чисту површину да се осуше.

4. Стерилизација у машини за прање судова

Оперите тегле и поклопце топлом водом и сапуном, а затим их добро исперите.

Ставите тегле и поклопце у машину за прање судова и укључите је на највишу температуру.

Оставите тегле у машини док се потпуно не осуше.

Извор: https://magazin.politika.rs/scc/clanak/572161/gastronomija/kako-da-napravite-pekmez-od-sljiva-iz-rerne

ФОТО: Pixabay

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on
en_USEnglish