Најбољи доручак на свету, није шала долази из Ужичког краја
Лепиња са све, ужички специјалитет, проглашена је за најбљи доручак на свету по оцени сајта „Тејст Атлас“.
Чувену ужичку пекару и данас познату по „лепињи са све“ отворио је ужички газда Влајко Чарапић, одмах после Првог светског рата. После Другог рата, преузима је држава, а затим чувени пекар, мајстор Радомир Шуљагић своју пекару премешта у овај објекат. Милан Лазић ту долази на занат 1953. године, код свог кума.
– Кад је Радомир остарио 1968. године, мог оца Милана поставио је за ортака, с тим да годину дана ради џабе, а Шуљагић да узима зараду. Овај договор се одужио на три године, тада стари мајстор излази из посла, уз услов да се име пекаре „Код Шуљаге“ сачува, што је и учињено – објашњава садашњи власник Драган Лазић.
Он је ужички бренд званично регистровао, а „лепињу са све“ зову још и – комплет лепиња.
Ужичани сматрају да је комплет лепиња, осим што је укусна, корисна и практична. После овако „ситог“ доручка лако је успешно започети дан а, тврде Ере, помаже и приликом „враћања очињег вида“ после пијанства.
На почетку њеног историјског трајања, лепиња са све справљана је у поменутој пекари за свега пет – шест ужичких газда: спремала загрејана лепиња са кајмаком и претопом, уз то, од шегрта су газде обично тражили да им понесу и кувано јаје, а ови су почели наручивати – „лепињу са све“. Тако је назив ерског специјалитета рођен пре самог производа: крајем седамдесетих и почетком осамдесетих, у лепињу са све почиње се стављати и размућено јаје, чиме је она добила своју коначну рецептуру.
Домаћа лепиња из фуруне се „фикне“ водоравно, поклопац се подигне а унутра иде 50 грама старог, зрелог и сланог кајмака и једно јаје. Онда се комплетуша запече док не постане румена. Па се кутлачом додаје претоп од печења. Моча иде по жељи.
Данас лепињу са све обожавају на свим меридијанима.
Извор: НОВОСТИ