Ловачка салата боља од ајвара и пинђура
Зимница се спрема пуном паром, тегле се увелико шарене у оставама српских домаћинстава, а за један специјалитет многи кажу да је бољи и од ајвара и од пинђура. Ево како се прави ловачка салата.
Ловачка салата лако се спрема, а укус се памти заувек. Може да стоји чак две до три године и с пуним правом носи звање једне од најбољих зимница.
Шта је ловачка салата?
Ловачка салата у тегли једна је од најпознатијих зимница. Углавном се спрема од свега онога што вам је остало док сте правили ајвар, пинђур, кувани парадајз… Најчешће се користе паприке, шаргарепа и парадајз.
Име је добила због пикантног и љуткастог укуса, али и претпоставке да ловци воле зачињена јела.
Ако нисте љубитељ љуте паприке, ловачку салату можете да направите и са обичном, укус ће бити фантастичан за коју год да се одлучите.
Рецепт за ловачку салата
Потребно је:
- 2 кг парадајза
- 3 кг мешане паприке (зелене, жуте и црвене)
- 1/2 кг шаргарепе
- неколико феферона
- бели лук по жељи
- 2 дцл уља
- 3 дцл сирћета
- 1 већа кашика соли
- 150 г шећера
- 1 мања кесица бибера или количина по укусу
- 2-3 ловорова листа
- 1 конзерванс
Припрема:
Парадајз бланширајте и огулите, па га насецкајте на комадиће. Паприку оперите, очистите од семенки и насецкајте на ситне коцкице.
Шаргарепу ољуштите и насецкајте на коцкице. Затим парадајз, паприку, шаргарепу, фефероне и бели лук ставите у већу шерпу да се кувају док не омекшају, па додајте све остале састојке осим конзерванса. Све заједно кувајте око 40 минута.
На крају додајте и конзерванс. Док је још вруће сипајте у тегле и одмах их затворите. Тегле добро ушушкајте, најбоље у ћебе и тако оставите да се охладе.
Извор: https://zena.blic.rs/lifestyle/lovacka-salata-bolja-je-od-ajvara-a-evo-kako-se-pravi/drd92tc